Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stalni rezovi

Odbor za obranu: Rebalans ugrožava borbenu spremnost oružanih snaga

Oružane snage
Zeljko Lukunic/PIXSELL
12.03.2014.
u 16:55

Trebali biste napraviti studiju o tome može li nastavak trenda rezova imati ozbiljne posljedice na sustav – predložio je Cvrtila.

Stalni rezovi u MORH-u ozbiljno ugrožavaju borbenu spremnost oružanih snaga, i ako još jedan rebalans ove godine bude zahtijevao dodatne rezove, pitanje je hoće li Hrvatska moći ispunjavati sve preuzete obveze kao članica NATO-a, poruka je s današnje sjednice Odbora za obranu. Ni zamjenica ministra obrane Višnja Tafra nije zadovoljna rezovima na koje su bili prisiljeni u ministarstvu te je podsjetila da je ministar izrazio revolt zbog toga.  

- MORH je nezadovoljan rebalansom upravo zato što smo kroz posljednje dvije godine pokazali kako racionalnim raspolaganjem unutar vlastitih rezervi možemo naći sredstva za modernizaciju i opremanje, no upravo nam je taj iznos ovim rebalansom oduzet – kazala je Tafra te dodala da je unatoč rezovima i budžetu od svega 4,2 milijarde kuna MORH uspio nastaviti s realizacijom kapitalnih projekata - izgradnjom UbS skladišta u Doljanima, smještajnih kapaciteta u Petrinji i vojnog hotela. - Prolongiran je remont helikoptera, ove će se godine obaviti remont triju, a sljedeće godine jednog helikoptera, a šest od lani će biti gotovo. Lani smo išli u remont četiri tenka, a ići ćemo isto i ove godine – objasnila je Tafra članovima odbora. Najavila je da očekuje da će remont MIG-ova uskoro biti gotov, te da on kasni zbog tehničkih problema na komunikacijskim sustavima, a ne zbog problematične situacije u Ukrajini. 

- Pomoćnik ministra danas otputovao je u Odesu, u petak bismo trebali dobiti informaciju i, ako sve bude u redu, probni piloti išli bi u Ukrajinu već idućeg tjedna – najavila je zamjenica ministra te dodala kako ministarstvo nastoji sve realizirati sve što je i planiralo. - Ovo su stvarno krajnje granice do kojih obrambeni proračun može izdržati sve ono što se od nas očekuje kao članice NATO-a. Ali ako ostane ovakav ili se bude još dodatno rezao, mi jednostavno nećemo biti u mogućnosti ispuniti te obveze – zaključila je Tafra.  

"Upozorite da daljnje smanjivanje sredstava može ugroziti našu borbenu sposobnost"

Vanjski član Odbora Vlatko Cvrtila rekao je da oni mogu raspravljati samo "kroz međusobno žaljenje zbog rezova, pitanje zašto se to događa i kakve će posljedice na sustav imati". Pozvao je ministarstvo da se izbori za sebe. - Ovo nisu prvi rezovi, svake godine se i po više puta godišnje reže. Upozorite da daljnje smanjivanje sredstava može ugroziti našu borbenu sposobnost. Borbena sposobnost neke zemlje ne može počivati samo na tome da ih štiti članak 5. već svaka zemlja mora biti sposobna ispunjavati svoje obveze. Možemo li mi biti uključeni u sve aktivnosti koje partneri očekuju od nas? Trebali biste napraviti studiju o tome može li nastavak trenda rezova imati ozbiljne posljedice na sustav – predložio je Cvrtila.

HNS-ov Petar Baranović svjestan je da rezovi nisu dobri za sustav, no u trenutnoj je situaciji rezanje obrambenog proračuna neminovno, jer je obrana morala ponijeti svoj dio tereta. Predsjednik Odbora, HDZ-ov Tomislav Ivić upozorio je da je proračun MORH-a ove godine manji za 800 milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu, a ni projekcije za iduće dvije godine nisu dobre. Zamjerio je što je proračun MUP-a veći od 400 milijuna kuna od proračuna MORH-a.  - Pitanje je i hoće li se ovih 4,2 milijarde kuna održati do kraja godine. Sada odustajemo od modernizacije i obuke, potpuno se odričemo ne samo modernizacije, već i održavanja onoga što imamo. Pitanje je do kud možemo ići ovako, koja je budućnost i koje su posljedice ovakve politike – zanimalo je Ivića koji se pita može li sustav izdržati nove rezove. - Vojska će nam se pretvoriti u čistu potrebu za punjenje vreća s pijeskom za vrijeme elementarnih nepogoda – brine se Tomislav Ivić.

>> "Stradala" oklopna vozila i ophodni brod, ali i kanaderi

Komentara 2

MA
MaJu
21:58 12.03.2014.

Pravi mandat ili Plan 21 ove Vlade je ugrožavaju borbenu spremnost Hrvatskih oružanih snaga?

LI
list68
07:39 13.03.2014.

Partija to radi smišljeno i namjerno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije