Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za imenovanja predložio Vujčića za guvernera HNB-a

Hrvatski laburisti i HDSSB tražili su odgodu ove odluke jer žele intervjuirati kandidata Vujčića i čuti njegove planove za rad HNB-a
04. srpnja 2012. u 15:24 4 komentara 6 prikaza
'26.01.2009., Zagreb - Boris Vujcic, viceguverner, zamjenik guvernera HNB. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'

Saborski Odbor za imenovanja predložio je Saboru da u petak dr. Borisa Vujčića imenuje novim guvernerom Hrvatske banke te da od 7. srpnja prestaje mandat aktualnog guvernera Željka Rohatinskog. Hrvatski laburisti i HDSSB tražili su odgodu ove odluke jer žele intervjuirati kandidata Vujčića i čuti njegove planove za rad HNB-a, a u tome su im se, unatoč drukčijem stavu njihove stranke, pridružili i HDZ-ovi Dujomir Marasović i Stjepan Milinković, no predsjednik Odbora, SDP-ov Šime Lučin to nije dopustio jer "procedura nije takva".

– To je prevažna funkcija da na temelju životopisa odlučujemo o novom guverneru. Intervju je minimum minimuma koji treba napraviti – smatra Laburist Mladen Novak, a s njime se složio i HDSSB-ov Dinko Burić koji smatra da je, posebice u trenutačnim okolnostima, funkcija guvernera iznimno važna u državi, pa bi zastupnici trebali imati pravo doznati što kandidat planira raditi i na koji način. Šime Lučin rekao je da je uzeo stenogram sa sjednice kada je Rohatinski drugi put izabran.

– Vladimir Šeks tada je kao predsjednik vodio sjednicu odbora, a Nevenka Majdenić predložila je Rohatinskog i nije bilo nikakve rasprave – objasnio je Lučin te dodao kako se može složiti da bi bilo dobro odraditi intervju s Vujčićem, ali je o tome ranije trebalo razmišljati. Na ovo je reagirao Burić s tvrdnjom da "ne može vjerovati da su mu uzori Šeks i Majdenić".

Dujomir Marasović rekao je da ima samo jedno pitanje za Vujčića, a to je "mislite li da treba izvršiti devalvaciju kune". Burić je objasnio kako će iz principijelnih razloga glasovati protiv imenovanja Borisa Vujčića i razrješenja Željka Rohatinskog. Prvi je razlog, tvrdi, jer su tražili intervju kako bi im Vujčić predstavio svoje planove, a drugi je razlog pitanje načina na koji je razriješen Rohatinski.

– Kako ste svi hvalili Vujčića da je priznat i da odlično obavlja svoje poslove, takve epitete možemo dati i Rohatinskom. Hvaljen je bio i od struke, medija, a i nagrađivan je, pa je sramotan način na koji mu se obznanjuje razrješenje. Osoba s takvim atributima i osoba koja je učinila toliko mnogo za Hrvatsku u ovako teškim vremenima nije zavrijedila da sve završi pozivom premijera Milanovića – tvrdi Burić dodavši kako takav način razrješenja ima "isuviše prizvuk političke podobnosti". Na ovo se priključio i Marasović koji je podsjetio kako je Boris Vujčić veliki prijatelj premijera Milanovića, pa ga zanima "hoće li HNB zadržati autonomiju od politike kao što je dosad imao i može li to utjecati na tiskanje novca".

– Bitno je reći da smo mi doznali kako smo izglasovali ovo imenovanje u budućnosti, jer je Milanović puno prije ove rasprave objavio tko je novi guverner – dodao je Novak, a HNS-ova Nada Turina Đurić poručila je da nije predmet rasprave odbora s kime je premijer dobar. S ovim se ne slaže Burić.

 – S kime je Zoran Milanović privatno u dobrim odnosima nije predmet rasprave, ali s kime je premijer Zoran Milanović u privatno dobrim odnosima jako je važno i tema svakog zastupnika, osobito ako je riječ o osobi koju on predlaže na tako važnu dužnost. To je klasičan primjer nepotizma – zaključio je Burić, koji je s Novakom glasovao protiv imenovanja novog guvernera, dok je Marasović ostao suzdržan.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • chupakabra:

    I ja kao građanin bi volio čuti planove prije imenovanja a vjerujem i većina glasača

  • swicarac:

    CAO KUNA ,uskoro ces biti LAV jer ces jako RIKNUTI

  • -obrisani-:

    Pozdrav. Želim ti prestaviti simulaciju stvarnog života. U ovoj igri možeš biti sve što i u stvarnom svijetu. Možeš biti: vojnik, zapovijednik ili dozapovijednik vojske, političar, predjsednik stranke, Ministar Vanjskih Poslova, Ministar Obrazovanja, Ministar Obrane, možeš biti predsjednik Hrvatske, možeš ... prikaži još! biti poduzetnik i imati svoju firmu te prodavati proizvode na tržištu, možeš biti direktor dioničkog društva ili dioničar..Mogučosti su bezbrojne. Pridruži nam se: http://e-sim.org/lan.1065/