Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WWF Adria

Odbjegli lav u Budvi dokaz da krijumčarenje životinja i dalje cvjeta

lav
Igor Kralj/PIXSELL
11.02.2022.
u 23:13

Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smještenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovu uvozu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF izrazila je zabrinutost zbog vijesti o odbjeglom mladuncu lava koji posljednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore.

Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smještenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovu uvozu, što upućuje na to da je u zemlju najvjerojatnije ušao nezakonitim putem. Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore objavila je javni natječaj za volontere koji će u četvrtak sudjelovati u potrazi za mladim lavom.

Iz WWF-u ističu da lavovi nisu kućni ljubimci, a pri zatočeništvu lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uvjete za njihovo držanje u nastambama što sličnijim njihovu prirodnom okolišu. Osim etičkih dvojbi, puno rašireniji problem čini nezakonita trgovina divljim životinjama, jedno od najunosnijih kriminalnih djela koje, prema podacima Europola, godišnje generira više od 4,4 milijarde eura na svjetskoj razini.

– Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu suradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom kaznenih djela, ali i educirati javnost o njihovoj ozbiljnosti i štetnosti. Dužnost svih nas je prijavljivati kaznena djela protiv okoliša, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani – kazala je Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije. 

>> VIDEO Švedska ukinula gotovo sve restriktivne mjere: Brojni građani slavili u noćnim klubovima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije