Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KASNILI POTICAJI

Hladan tuš za korisnike kredita uz subvencije: Naplatili punu ratu kredita, sada vraćaju novac

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
13.01.2021.
u 15:38

Kratki spoj i uzbunu među korisnicima kredita proizveo je informatički sustav ili umjetna inteligencija, a ne poslovna glupost

Nova godina nije dobro počela ni za pojedine korisnike državnih subvencija za kredite kojima država sufinancira 30 do 51 posto mjesečne rate jer im je banka sjela na kompletan iznos kredita. Konkretno, nekoliko klijenata Zagrebačke banke potvrdilo nam je da je banka s njihova računa naplatila ili pokušala naplatiti cjelokupni iznos kredita uz objašnjenje da im država nije uplatila svoj dio rate. U četiri godine, koliko se provodi program subvencioniranja kredita, odobrena je 17.151 subvencija za kupnju stana ili gradnju kuće.

Dosad se nije dogodilo da je neka banka cijeli iznos rate naplaćivala od građana. U proračunu za 2021. za subvencije je osigurano 263,5 milijuna kuna, od čega se 213,5 milijuna kuna odnosi na plaćanje subvencija iz obveza do 2021., a 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. Zbrka je, koliko smo shvatili, trajala nekoliko dana, a nemamo primjera da je, osim najveće Zagrebačke banke, neka druga banka odmah sjela na račune dužnika.

Što se zapravo dogodilo, opširno je u odgovoru objasnio APN, iz kojega navode da je država 4. siječnja počela uplaćivati svoje obveze, i to za cijelu ovu godinu unaprijed.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u suradnji s Ministarstvom financija osigurala je sva potrebna sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita. Prema zakonu, država se obvezala ispuniti svoju obvezu “unaprijed za tekuću kalendarsku godinu u roku od osam dana od dana dospijeća na naplatu prvog obroka ili anuiteta kredita u tekućoj kalendarskoj godini“.

Prema objašnjenju APN-a, naplata prvog obroka ili anuiteta s dospijećem 1. siječnja 2021. dospijeva na naplatu 9. siječnja 2021. Ako je dan dospijeća neradni dan, naplata se provodi prvi sljedeći radni dan, što je u ovom slučaju 11. siječnja 2021. Po tome, banke nisu smjele teretiti klijente.

Naši sugovornici, klijenti Zagrebačke banke, imali su ugovorenu otplatu kredita na prvi dan u mjesecu ili nekoliko dana kasnije. Prema objašnjenju APN-a, banka nije imala osnove teretiti ih za cijeli iznos kredita. Zašto se to dogodilo, nismo dobili službeni odgovor banke. Neslužbeno, kratki spoj i uzbunu među korisnicima kredita proizveo je informatički sustav ili umjetna inteligencija, a ne poslovna glupost. Sustav je tako posložen da automatski tereti dužnike na dan uplate ako kod njega nije evidentirana uplata državnog dijela.

– Sam postupak plaćanja subvencija se, zbog tehničkih ograničenja, provodi postupno za svaku godinu subvencije, a APN navodi da je od 4. siječnja, kad je proveo prvu uplatu, u još tri navrata proslijedio sredstva bankama, i to 7. siječnja, 11. siječnja i 12 siječnja.

– Ukupna plaćanja prema bankama za dospjele i nedospjele obveze za 2021. izvršena su u cijelosti zaključno s 12. siječnja 2021. u iznosu od 133,7 milijuna kuna – odgovorili su iz APN-a.

Građani kojima su banke naplatile ratu kredita u cijelosti trebaju se obratiti svojoj kreditnoj instituciji radi povrata preplaćenih sredstava, savjetovali su iz APN-a. Neslužbeno, pojedini klijenti Zabe potvrdili su nam jučer da im je naplaćeni novac vraćen.
APN dodaje da može uplatiti sredstava samo za one predmete za koje je banka dostavila svu potrebnu dokumentaciju, uključujući potvrdu banke o isplati kredita, te original ugovora potpisan od svih potpisnika kredita.

VIDEO Sastanak o revitalizaciji gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom

Komentara 21

DU
Deleted user
16:13 13.01.2021.

Godišnja prosječna suma subvencije za nekog tipičnog korisnika subvenc. kredita je 25 tisuća kn okvirno odnosno to su "lijepi novci" koje je država drugima uzela, preko poreza, trošarina itd. itd. A služe za privatne svrhe, da se netko lakše "skući" i kasnije je vlasnik te nekretnine, kad otplati kredit. Država je pak res publica, dakle javna stvar - sudeći po nazivlju, zar ne? I gdje je tu pravda i pravičnost - da se nekima subvencioniraju priv. stamb. krediti, a drugima je država maćeha koja samo uzima, gnjavi, prijeti itd. itd.

Avatar TheJack
TheJack
16:12 13.01.2021.

Banka se mora namiriti.

DA
darkokrei
15:58 13.01.2021.

Samar za samarom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije