Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi udar na džepove građana

Od utorka novi skok cijena goriva? Pogledajte koliko će poskupjeti dizel, benzin...

Zagreb: Zbog poskupljena naftnih derivata stvaraju se gužve na benzinskim postajama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2022.
u 08:41

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, nakon velikih oscilacija, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako doznaje Dnevnik.hr, poskupljenje bi bilo za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Dio ekonomista umiruje da nafta neće još dugo biti skupa.

"Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi, naime na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju", poručuje ekonomski analitičar Damir Novotny.

Podsjetimo, Vlada je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena. Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, nakon velikih oscilacija, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,8 posto, na 112,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,7 posto, na 109,33 dolara. Nakon što su prethodnoga tjedna cijene skočile više od 20 posto, prošloga su osjetno popustile jer se tržište ponešto umirilo.

No, početak tjedna nije nagovještavao takav rasplet situacije, s obzirom da je u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu dosegnula 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su bile njihove najviše razine od 2008. godine. Bila je to posljedica strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Video: Gužve na benzinskim postajama zbog najavljenog poskupljenja goriva prije tjedan dana

Komentara 54

VL
vlada1
10:38 14.03.2022.

Nešto me ove sankcije Rusiji udaraju pi đepu.

Avatar kozorog
kozorog
09:30 14.03.2022.

maknite bioetanol iz goriva, tu u startu štedimo 70 lipa po litri. maknite naknade za ceste i željeznicu, eto još kune. prilika da se mastodonte prisili na restrukturiranje. tj. otkaze uhljebima. i da, uvedite još nove norme za zaštitu okoliša, jer ćemo svi glumiti zaštitare okoliša, voziti se na struju, a struju ćemo dobivati iz ugljena, nafte i plina. ono, čisti zrak nam je bitan...

MI
miky9415
12:13 14.03.2022.

Za vrijeme Sanadera barel nafte bio 160 dolara i benzin bio 8 kuna! Sad je mslo preko 100 pa 14 kn. Tko je tu lud. Plenkoviću i njegovim kompanjonima nikad dosta!!! Prokllet da im je novac od goriva, maski, testova,, cjepiva i ostalog da bi oni živjeli u blagostanju a stoka sitnog zuba jedva preživljava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije