Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentirao je i antiinflacijske mjere

Ministar Marić: Do kraja mandata spustit ćemo PDV na svu hranu, a ima prostora i rezati trošarine

Zdravko Marić
Foto: Boris Ščitar
1/4
13.03.2022.
u 16:00

Na pitanje može li Hrvatska ograničiti cijene 20-30 posto plina koji se crpi u Hrvatskoj, Marić je rekao da iako je krizno vrijeme, ne može se odustati od svih principa jer bi se to vratilo kao bumerang.

Očekuje da će cijene još rasti zbog krize, ali da zasad Hrvatsku ne bi trebali pogoditi novi otkazi i pad BDP-a, rekao je danas u intervju za 24 sata ministar financija Zdravko Marić. 

- U ovom trenutku ništa značajnije ne vidimo da bi nas vodilo u revidiranje makroekonomskih projekcija. Ne isključujem da se to neće dogoditi u sljedećim tjednima i mjesecima. Uz gospodarski rast, najvažniji podatak su radna mjesta. Podsjetimo se i povucimo paralelu s početkom pandemije prije skoro dvije godine. Tada smo rekli iz Vlade da uz je uz očuvanje zdravlja, fokus na radnim mjestima. I uspjeli smo. Pokazali smo djelima da se to može. Moramo činiti sve što je u našoj moći da gospodarske aktivnosti idu dalje. Ono što je važno je da smo uspjeli očuvati i društveni mir – poručio je ministar. 

Također, poručio je građanima da je Vlada i dalje spremna intervenirati kako bi zaštitila građane i gospodarstvo u krizi, da će održati obećanje o nižem PDV-u na svu hranu do kraja mandata. Ako cijene goriva na benzinskim pumpama nastave rasti, Marić je rekao da Vlada  ima još prostora da se odrekne trošarina i ublaži nova poskupljenja.  Objasnio je i zašto Vlada ne spusti i PDV na gorivo. 

- Snižavanje PDV-a na pogonska goriva u ovom trenutku nije tema jer je PDV naš najvažniji prihod, a postoji i rashoda strana proračuna.  Samo na mirovinama je 15-16 milijardi kuna minusa, a tu je i zdravstveni sustav i sustav plaća.  I od trošarina se održavaju ceste, autoceste, željeznice, ali se koriste i za opće rashode. Snizili smo trošarine za 40 lipa na benzin i 20 lipa za dizel i pomno pratimo situaciju – rekao je Marić. 

Početkom godine je Marić najavio da će se val inflacije ispuhati do kraja godine nakon što je u siječnju iznosila čak 5,7 posto. Trebala je iznositi između četiri i pet posto tijekom cijele godine.Ministar nije decidirano odgovorio koja su nova predviđanja za kraj godine jer će to biti izračunato u travnju, nakon što na snagu stupi cijeli Vladin paket antiinflacijskih mjera koji iznosi 4,8 milijardi kuna. 

- Cijene će u prvoj polovici godine i dalje blago rasti – rekao je Marić o posljedicama rata, ruske invazije na Ukrajinu i sankcijama i kontra sankcija, dodavši da je ključno što nitko ne može predvidjeti koliko će za mjesec ili dva koštati barel nafte i ostalih energenata, a kamoli na kraju godine.  

Na pitanje može li Hrvatska ograničiti cijene 20-30 posto plina koji se crpi u Hrvatskoj, Marić je rekao da iako je krizno vrijeme, ne može se odustati od svih principa jer bi se to vratilo kao bumerang. Smatra da bi to oslabilo energetske kompanije, da je porast cijena u zadnjih godinu dana enorman, ali da ne možemo reći kolika će cijena biti za godinu dana, pa da zato treba biti oprezan.

Marić je za 24 sata komentirao i paket od 4,8 milijardi kuna antiinflacijskih mjera kojim je spuštan PDV na plin tijekom godinu dana na pet posto, osigurane su subvencije, pa će plin umjesto 70 posto, poskupjeti prosječno 15-ak posto. Spriječen je i nagli rast električne energije koji će biti oko 10 posto, spušten je PDV na pet posto na svježe meso, voće, povrće, ribu, jaja, mlijeko, osigurana je pomoć umirovljenicima s manje od 4000 kuna primanja...

- Mi bismo voljeli da to bude dovoljno. Ali ako razvoj događanja bude sugerirao da neće, sukladno tome ćemo prilagoditi naše mjere. Predstavili smo paket 4,8 milijarde kuna koji je bio jedan od izdašnijih. A onda smo intervenirali i u trošarine i povećali paket na skoro pet milijardi kuna. Pratimo razvoj događanja i ako se ukaže nužda, ponovno ćemo reagirati. Bojimo se da još ne možemo reći da će se stvari početi smirivati. Bit ćemo na oprezu  kao i za vrijeme korone i prilagođavati se – rekao je Marić.

Na pitanje zašto nema javnog popisa ruskih oligarha u Hrvatskoj koji su pod sankcijama i jesmo li dosad zaplijenili ijednu vilu ili jahtu, Marić je rekao da su sankcije složene i da rade na tome, a da vilu nitko neće odnijeti iz Hrvatske. Kaže da bi se zato radije fokusirao na tvrtke poput Đure Đaković TEP-a koji je u ruskom vlasništvu, zapošljava 872 radnika u Slavonskom Brodu i posluje isključivo s Europom.

- Sankciju vlasniku treba odvojiti od poslovanja. Neće biti izvlačenja dobiti, prodaje udjela, ali tvrtki treba omogućiti poslovanje. I to će biti riješeno  - ustvrdio je Marić.  Na pitanje hoće li preuzimanje Sberbanka od strane državnog HPB-a doći kasnije na naplatu poreznim obveznicima jer nije bilo vremena za snimanje poslovanja, Marić je rekao da sigurno neće.

Komentara 7

MA
marta22
16:33 14.03.2022.

Pametni i vrijedni ministar Marić! Bog ga poživio!

DU
Deleted user
19:27 13.03.2022.

do kraja mandata? pa onda bi ljudima uz sve ostalo ovo bio samo dodatni razlog i potvrda da vam mandat treba biti čim kraći

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:22 13.03.2022.

Gospodarstvo nula,pa posljedično: mirovine nula,zdravstvo nula,obrana nula!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije