Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUŠTANJE

Od ponoći novi režim ulaska u Austriju: Slobodan ulaz cijepljenima s tri doze cjepiva. Evo što s ostalima

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
24.01.2022.
u 13:58

Za sve one koji nisu primili treću dozu cjepiva primjenjuje se pri ulazu u Austriju “2G plus” pravilo

U ponoć s nedjelje na ponedjeljak u Austriji je na snagu stupio novi režim ulaska u ovu alpsku zemlju. Prema Odredbi austrijskog Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača o COVID režimu, za ulazak u Austriju više se ne primjenjuje lista zemalja s varijantama koronavirusa odnosno visokorizičnih zemalja i područja.

Kao razlog donošenja Odluke o popuštanju mjera ograničenja pri ulasku u Austriju navodi se aktualna epidemiološka situacija u zemlji  i činjenica da je omikron postao dominantan virusni soj i u Austriji.

Slijedom te odluke od danas je ulazak u Austriju dopušten putnicima iz svih zemalja svijeta, i to bez ikakvih ograničenja, ako su cijepljeni s tri doze cjepiva (dvije doze plus booster) odobrenih u Europskoj uniji protiv COVID-19.

Prema tumačenju Ministarstva zdravstva, kao “booster” se računa svaka daljnja doza cjepiva nakon “prve serije cijepljenja” (COVID preboljeli za razdoblje od 180 dana plus jedno cijepljenje, dvije primljene doze cjepiva, kao i jedna doza cjepiva kod osoba cijepljenih Johnson & Johnson cjepivom).

Za sve one koji nisu primili treću dozu cjepiva primjenjuje se pri ulazu u Austriju “2G plus” pravilo. To znači da u zemlju mogu ući samo cijepljene osobe i one koje su već preboljele COVID-19, uz obvezno dodatno predočenje negativnog PCR testa.

Cijepljeni i putnici koji su preboljeli koronu koji na graničnom prijelazu nemaju sa sobom PCR test, moraju u karantenu. Samoizolacija se može prekinuti odmah nakon što naprave PCR test i predoče negativan rezultat.

Osobe koje nemaju potvrdu da su cijepljene ili preboljele COVID-19 mogu ući u Austriju, ali se prethodno moraju online registrirati i ići u obaveznu 10-dnevnu samoizolaciju koju mogu prekinuti najranije nakon pet dana uz predočenje negativnog PCR testa.

Za prekogranične radnike ništa se ne mijenja, i dalje na snazi ostaje “3G-pravilo”, dakle pri ulasku u zemlji obvezno moraju pokazati certifikat o cijepljenju, preboljenju COVID-19 ili svježi negativni PCR ili antigenski test. 

U skladu s novom Odredbom o ulasku u Austriju, 14 država i područja koje su dosad bile na listi zemalja s virusnim sojevima izbrisane su iz te liste, javila je austrijska novinska agencija APA. Među njima su, kako se navodi, i Danska, Nizozemska, Norveška i Velika Britanija te i 10 južnoafričkih zemalja.

Odredba o ulasku u Austriju, koja je bila ograničenog trajanja do 31. siječnja 2022. godine, produljuje se za mjesec dana odnosno do kraja veljače ove godine, stoji u Službenom listu austrijskog Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača.

VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Ključne riječi

Komentara 25

MA
Markovinac
14:16 24.01.2022.

Za 3 mjeseca ce biti dopusteno samo onima koji su se cijepili sa cetvrtom dozom i tako dalje do smrti.I sa booster dozom se mozete razboliti i siriti virus svima oko sebe.Izgleda da je cijeli svijet izgubio logiku i pamet

LU
Luka233
14:19 24.01.2022.

Kome se uopce ulazi u takvu drzavu?

DU
Deleted user
14:08 24.01.2022.

Tako je. Neće njima makar tko širiti virus. Za to se treba kvalificirati. Tri uboda genske terapije, e, tek onda smiješ po Austriji širiti virus neograničeno i bez ikakve kontrole. Prije ne. Još uvijek se ne mogu načuditi tolikoj nelogičnostii kod ljudi koji su ipak donekle pismeni i obrazovani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije