Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8. lipnja

Od ponedjeljka možete tražiti elektroničku osobnu iskaznicu

osobna iskaznica
Foto: MUP
05.06.2015.
u 17:44

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište

Od ponedjeljka, 8. lipnja, građani u policijskim upravama i postajama mogu početi predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice, sukladno odredbama novoga Zakona o osobnim iskaznicama, koji stupa na snagu sutra, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim stranicama.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske. Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

U MUP-u naglašavaju da ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

>> Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska

>> Poslovnjaci i sportaši imat će dvije putovnice

Komentara 20

Avatar think pink
think pink
18:08 05.06.2015.

vrhunsko "novinarstvo"... čak i bi pučkoškolac napisao kolika je cijena...

Avatar GERO2
GERO2
18:37 05.06.2015.

Sad navalite na nove iskaznice, trebaju lovu za novi vozni park,neki dan su rasprodali stara vozila!Banana States!

Avatar think pink
think pink
19:00 05.06.2015.

fascinantan članak - nigdje ni jednom rječju ne spominje po čemu se to elektronska osobna razlikuje od obične. katastrofa od "novinarstva"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije