Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena zakona

Poslovnjaci i sportaši imat će dvije putovnice

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.04.2015.
u 19:50

Radim s Izraelom, a kad mi u putovnicu lupe izraelski žig, ne mogu, primjerice, u Dohu i obrnuto. Tad moram vaditi novi dokument

– Nekoliko sam puta otkazivao put u Dubai jer u putovnici imam izraelski žig – kaže nam poduzetnik iz tvrtke SD Informatika Siniša Drobnjak. A putovi su bili poslovni i važni.

Diskrecijsko pravo

Kakve veze imaju Izrael i Dubai? Za putnike na ta odredišta, posebice za gospodarstvenike – ogromne. U diplomatskom svijetu itekako je poznato da vize za neke države diskrecijskim pravom države "poništavaju" druge – tako je vrlo teško ili nikako s izraelskim ulaznim žigom ući u bilo koju muslimansku državu. I obrnuto.

– Nema druge nego vaditi novu putovnicu. A moja tvrtka surađuje s Izraelcima, kao i mnogo tvrtki iz Hrvatske i ovakve nam stvari otežavaju rad – objašnjava.

Problem će i Drobnjaku i kolegama biti riješen jer su iz Ministarstva unutarnjih poslova predložene izmjene Zakona o putnim ispravama po kojem će određene kategorije građana, poslovni ljudi, ali i sportaši i kulturni radnici, moći imati dvije putovnice, dva "originala". Uz ovakve geopolitičke probleme dvije bi putovnice pomogle i dok se čeka na izdavanje vize.

– Institucijama državne vlasti obraćali su se poslovni ljudi iz raznih, osobito izvozno usmjerenih sektora te navodili da ne mogu putovati dok je u tijeku postupak dobivanja vize za ulazak u neke države jer zahtjevu za vizu moraju priložiti i putovnicu, a sve traje nekoliko tjedana – objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Detalje, tko će točno imati pravo na dvije putovnice i proceduru, odredit će pravilnikom.

Slovensko iskustvo

Sistem dviju putovnica pozitivnim ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

– To može prije svega koristiti gospodarstvenicima, posebno izvoznicima i omogućiti im neometano obavljanje posla i putovanje na inozemna, izvaneuropska tržišta. Drago nam je da se uvažavaju potrebe poduzetnika – kaže direktorica Sektora za međunarodne poslove Silva Stipić Kobali.

Hrvatska će tako slijediti rješenje koje imaju Njemačka, Austrija, Nizozemska, Francuska i Slovenija.

– Od 2011., kad je kod nas uvedena takva mogućnost, do ožujka ove godine, izdali smo 1188 "drugih putovnica" – kaže nam Vesna Mirić iz slovenskog MUP-a. Zahtjevu za drugu putovnicu prilaže se potvrda da posao nalaže putovanja u države s viznim režimom ili pak u države Bliskog istoka, što se ponajviše tiče pilota, novinara, turističkih vodiča, poslovnih ljudi. Usto se na uvid daje "prvu" putovnicu i "problematičan" žig. Unatoč upozorenjima zbog mogućih zloupotreba, u slovenskom MUP-u kažu da nisu imali negativnih iskustava.

>>Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska

>>Kongresnici tražili da se Hrvatskoj ukinu vize za SAD

Komentara 26

Avatar bok
bok
20:56 29.04.2015.

pa naravno:ako je posao u pitanju, tak treba!

LI
lietuva
20:48 29.04.2015.

"...tako je vrlo teško ili nikako s izraelskim ulaznim žigom ući u bilo koju muslimansku državu. I obrnuto." Mislim da ne vrijedi obrnuto.

LA
LANA555
23:11 29.04.2015.

Meni netreba putovnica ja nikam ne grem iz svoje Hrvatske.Svugdje je ljepo al doma je naj ljepse i jos kad imas sipaticnog Premijera zgodnog ma to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije