Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u domu u moskvi

Od AIDS-a preminuo neprijatelj Kremlja Vasilij Aleksanjin

Tuga u maksimirskoj loži
Foto: Marko Lukunić
1/2
04.10.2011.
u 22:42

Aleksanjin je, slično kao i šef Jukosa Mihail Hodorovski, 2006. uhićen zbog pronevjere, pranja novca i utaje poreza.

Vasilij Aleksanjan, pravnik i bivši rukovoditelj u ruskoj naftnoj tvrtki Jukos, te jedan od trnova u oku vlasti iz Kremlja, preminuo je u svom domu u Moskvi u dobi od 38 godina. Kako prenosi Kommersant, Aleksanjan je obolijevao od AIDS-a, tuberkuloze i limfoma, zbog čega je i pušten iz zatvora kako bi se liječio.

Aleksanjan je uhićen u travnju 2006. godine zbog pronevjere, pranja novca i utaje poreza, a pušten je u prosincu 2008. godine pod jamčevinom od 1,8 milijuna dolara. Zbog sličnih optužbi u zatvoru je 2003. godine završio i nekadašnji šef Jukosa, oligarh Mihail Hodorkovski, kojemu je kazna nedavno produljena do 2017. godine.

Aleksanjan je u Jukosu bio do 2003. godine, odnosno do uhićenja Hodorkovskog, nakon čega je napustio tvrtku. Vratio se 2006. godine kao izvršni potpredsjednik za vrijeme stečajnog postupka, no uhićen je nakon mjesec dana.

Iste godine saznao je da je HIV-pozitivan, te mu je nakon pritiska iz mnogih udruga za ljudska prava dopušteno da ode na liječenje u Izrael, no to mu nije puno pomoglo. Njegovi odvjetnici tvrdili su kako su vlasti njegovu bolest koristili kako bi ga prisilili da svjedoči protiv Hodorkovskog.

Komentara 5

Avatar flegmatik
flegmatik
23:16 04.10.2011.

A možda je bio gay?

OB
-obrisani-
23:37 04.10.2011.

umro “sam od sebe“ i sve mi nekako pada na pamet ova pjesma “With a Little Help from My Friends“, naravno da tome nije tako jer gdje bi ga oni, ali .......

Avatar flegmatik
flegmatik
23:39 04.10.2011.

@penicilin: a meni na pameti \"Who wants to live forever?\" od Mercury-ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije