Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodoopskrba

Od 630 kuća, samo je njih pet posto priključeno na pitku vodu!

Voda
Mladen Mandić
18.07.2012.
u 09:01

Jadranku Vučković, županijsku vijećnicu iz Petrovskog, zanima kada će oni postati ravnopravni s ostalima u Zagorju

 

- Na jednoj od prošlih sjednica Skupštine čula sam diskusiju da sva naša djeca piju zdravu vodu, no to nije istina – rekla je vijećnica Jadranka Vučković iz Štuparja u Petrovskom na sjednici  Županijske Skupštine. 
S kantama po vodu
- Općina Petrovsko ima 630 kućanstava, mjesto Štuparje 120 kućanstava, a 12 lokalnih vodovoda. Od tih 630 kućanstava samo pet posto priključeno je na gradski vodovod, svi mi ostali po dvorištu imamo kante, točimo vodu na hidrantima, vozimo u rezervoare. Htjela bih znati kada će se to riješiti, kada ćemo zaista piti zdravu vodu, dobiti gradsku vodu i biti ravnopravni s ostalim građanima – pitala je Jadranka Vučković. Zamjenik županice za gospodarstvo Anđelko Ferek - Jambrek odgovorio je da Županija ima novac namijenjen za vodoopskrbu iz decentraliziranih sredstava, no da za općine i naselja prioritete gdje će se taj novac utrošiti određuju načelnici te da se o ovoj konkretnoj situaciji treba raspitati kod načelnika općine Petrovsko, za koju su i ove godine predviđena sredstva za vodoopskrbu. Odgovor dožupana Fereka Jambreka dopunio je vijećnik Milivoj Škvorc. 
- Istina je da u Petrovskom postoji problem s vodoopskrbom, no  ipak mnogo se učinilo. Pretprošle i prošle godine iz programa vodoopskrbe u općinu Petrovsko uloženo je 1,8 milijuna kuna, i vrlo brzo, ove ili iduće godine kompletno Petrovsko imat će zdravu pitku vodu – rekao je Škvorc. 
Ivan Šanjug načelnik Petrovskog kaže da u općini ima 15 lokalnih vodovoda, od čega je njih pet u funkciji. Veliki problem je područje Gredenca, Donje Svedruže, Štuparja, Stare Vesi i Male Pačetine. Šezdesetak domaćinstva u središtu općine i dio prema Staroj Vesi ima vodu. Hrvatske vode i Niskogradnja Pregrada pred potpisivanjem su ugovora s izvođačem  radova za magistralni cjevovod prema Svedruži i Štuparju, čija je vrijednost dva milijuna kuna plus PDV. 
Županija daje premalo
Problem je što s deset posto moramo sudjelovati mi. Županija nam je obećala oko sto tisuća kuna, što nikako nije dovoljno. Opravdano očekujemo veću pomoć Županije, jer imamo i najveće probleme s vodom - kaže Šanjug. 

 

– Na jednoj od prošlih sjednica Skupštine čula sam diskusiju da sva naša djeca piju zdravu vodu, no to nije istina – rekla je vijećnica Jadranka Vučković iz Štuparja u Petrovskom na sjednici Županijske skupštine. 

S kantama po vodu

– Općina Petrovsko ima 630 kućanstava, mjesto Štuparje 120 kućanstava, a 12 lokalnih vodovoda. Od tih 630 kućanstava samo pet posto priključeno je na gradski vodovod, svi mi ostali po dvorištu imamo kante, točimo vodu na hidrantima, vozimo u rezervoare. Htjela bih znati kada će se to riješiti, kada ćemo zaista piti zdravu vodu, dobiti gradsku vodu i biti ravnopravni s ostalim građanima – pitala je Jadranka Vučković. Zamjenik županice za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek odgovorio je da Županija ima novac namijenjen za vodoopskrbu iz decentraliziranih sredstava, no da za općine i naselja prioritete gdje će se taj novac utrošiti određuju načelnici te da se o ovoj konkretnoj situaciji treba raspitati kod načelnika općine Petrovsko, za koju su i ove godine predviđena sredstva za vodoopskrbu. Odgovor dožupana Fereka Jambreka dopunio je vijećnik Milivoj Škvorc.

– Istina je da u Petrovskom postoji problem s vodoopskrbom, no ipak se mnogo toga učinilo. Pretprošle i prošle godine iz programa vodoopskrbe u općinu Petrovsko uloženo je 1,8 milijuna kuna i vrlo brzo, ove ili iduće godine, kompletno Petrovsko imat će zdravu pitku vodu – rekao je Škvorc. Ivan Šanjug, načelnik Petrovskog, kaže da u općini ima 15 lokalnih vodovoda, od čega je njih pet u funkciji. Velik problem je područje Gredenca, Donje Svedruže, Štuparja, Stare Vesi i Male Pačetine. Šezdesetak domaćinstva u središtu općine i dio prema Staroj Vesi ima vodu. Hrvatske vode i Niskogradnja Pregrada pred potpisivanjem su ugovora s izvođačem radova za magistralni cjevovod prema Svedruži i Štuparju, čija je vrijednost dva milijuna kuna plus PDV. 

Županija daje premalo

Problem je što s deset posto moramo sudjelovati mi. Županija nam je obećala oko sto tisuća kuna, što nikako nije dovoljno. Opravdano očekujemo veću pomoć Županije, jer imamo i najveće probleme s vodom – kaže Šanjug. 

Prijetila ovrha

Ljudima smo dali na korištenje dva vodovodna okna, a proteklih godina prijetila nam je ovrha zbog dugova prema Krakomu i Cesti Varaždin. Ako sada izostane pomoć Županije, morat ćemo posegnuti u svoj proračun, što znači da će drugi projekti biti zakinuti – napominje načelnik Šanjug.

Komentara 1

M3
Miške 3
13:31 18.07.2012.

Na slici se vidi, da su to pravni nasljednici i krvni slijednici Homosa Crapiensisa. Oni piju samo tekuču vodu u gemištima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije