Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Od 1. siječnja 2017. zabranjen uzgoj životinja za proizvodnju krzna

Uzgajivači činčila pokušavali su odgoditi ovu zabranu, a na javnoj raspravi za hitnu izmjenu zakona javnost je tome rekla ne
03. siječnja 2017. u 18:26 2 komentara 407 prikaza
Činčile
Foto: Prijatelji životinja

Nakon desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja 1. siječnja na snagu je stupila zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, propisana Zakonom o zaštiti životinja.

Iako su uzgajivači činčila pokušavali ukinuti ovu zabranu, tražeći da se baš oni novim zakonom iz nje izuzmu, premda se kod nas za krzno uzgajaju jedino činčile, javnost je jasno rekla ne takvom prijedlogu. Unatoč tome, prije mjesec dana otvorena je nova javna rasprava, bio je to još jedan pokušaj da se hitnim izmjenama postojećeg zakona produlji prijelazno razdoblje za još godinu dana. Jednako kao i prije deset godina, jednako kao i na javnoj raspravi o prijedlogu novog zakona, javnost je još jednom rekla ne.

Uzgoju životinja za proizvodnju krzna usprotivili su se građani, stručnjaci, političari, javne osobe i aktivisti za prava životinja. Poštujući volju građana, Hrvatska je odabrala slijediti visoke etičke standarde u postupanju sa životinjama, umjesto da udovolji interesima malog broja uzgajivača činčila.

- Stupanje zabrane na snagu rezultat je dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja. Zato će Prijatelji životinja u njihovo ime predati tortu u Ministarstvo poljoprivrede. Time na simboličan način žele zahvaliti nadležnom ministarstvu što je poslušalo glas javnosti i proslaviti ovu povijesnu pobjedu za prava životinja u Hrvatskoj. Zahvala će biti upućena i premijeru Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović - kažu u udruzi Prijatelji životinja i zahvaljuju svima koji su pomogli u ostvarenju ove velike pobjede za životinje, ali i za ljude.

- Zajedno nastavljamo širiti svijest o tome da nam, uz brojne dostupne tople materijale, životinjsko krzno i s tim povezan krvavi uzgoj ne trebaju - ističu.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • ftahi:

    Istina je da treba i životinje zaštititi, tu su udruge za zaštitu životinja; što je s ljudima koje također treba zaštititi od raznoraznih na metljivaca, koji otimaju odnosno kažnjavaju fol po zakonu i kažnjavati one koji su donijeli te zakone...isti ... prikaži još! su ne dodirljivi....!

  • jurcina:

    Prva radosna vijest u novoj godini. Kako bi se čovjek osjećao kad bi ga neka životinja saderaka i nosila na leđima ?