Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obrana tvrdi da su dokazi u aferi bojanja tunela prikupljeni nezakonito

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je potkrijepila tvrdnjom da su prikupljeni po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.
04. listopada 2016. u 15:53 7 komentara 487 prikaza
Sveti Rok
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Obrana optuženih u aferi nepotrebnog bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna, zatražila je da se iz spisa izdvoji policijska analiza kontakata petorice optuženika, ističući da je riječ o dokazima prikupljenima bez sudskog naloga.

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je potkrijepila tvrdnjom da su prikupljeni po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.

tunel sveti rok pokušali zataškati HAC opet zataškava svoj nemar! Popucali šahtovi u tunelima Kurir MORAJU IH RUŠITI 'Nesposobne budale': Tuneli na autocesti u Srbiji preniski, kamioni ne mogu proći

"Cijela optužnica se temelji na novom ZKP-u dakle tužiteljstvo je bilo dužno primijeniti sve odredbe novog ZKP-a, a ne samo ono što im ide u prilog", kazao je Hini odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Dodao je da je riječ o značajnom pravnom pitanju, što pokazuje i činjenica da je optužno vijeće suca Zdravka Majerovića, od kojega je obrana u utorak zatražila izdvajanje dokaza, za donošenje odluke ostavilo tjedan dana.

No, bez obzira na odluku izgledno je da će se na nju žaliti nezadovoljna strana te će se prijedlog za izdvajanje dokaza naći pred Vrhovnim sudom.

Vilajtović ističe kako će konačna odluka biti značajna zbog svih budućih predmeta. "Ne može se voditi istraga po novom ZKP-u i istoveremeno primjenjivati stare odredbe koje ti odgovaraju", kaže odvjetnik, dodajući da obrani u prilog ide i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Optužnicom, koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo u lipnju obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac, glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka navodno okoristila bojanjem tunela.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Mijat vrdoljak:

  Kod nas je postalo važnije dali su dokazi o pčinjenom kaznenom (kriminalnom) djelu prikupljeni po zakonu nego dali je isto počinjeno. Dokazani kriminal je kriminal i nesmije proći nekažnjeno.

 • maliMalecki:

  A jesmo jadni!

 • Avatar Hrvatkatolikdomoljub
  Hrvatkatolikdomoljub:

  Uvesti smrtnu kaznu za krađu od naroda i države, javno smaknuće na trgu.