Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na žrtve

Obljetnica stradanja osam slavonskih seljaka koje su mučki ubili jugoslavenski žandari

Polaganje vijenaca u sklopu obilježavanja Dana općine Sibinj i 86. obljetnice Sibinjskih žrtava
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
19.02.2021.
u 15:46

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dionicu dugu 21,7 km istrčalo je 17 trkača za nešto manje od tri sata

U Sibinju je svečanim programom obilježen Dan općine i 86. obljetnica Sibinjskih žrtava.  

U središnjem dijelu programa kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Sibinju te kod spomenika Sibinjskim žrtvama položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac je u ime Brodsko-posavske županije položio župan Danijel Marušić, a u ime općine Sibinj načelnik Josip Pavić i predsjednik općinskog vijeća Krunoslav Eraković. U crkvi Sv. Ivana Krstitelja u služena je sveta misa zadušnica.

U sklopu obilježavanja, u organizaciji Općine Sibinj i nekoliko sportskih udruga održan je i sedmi memorijalni polumaraton "Putevima Sibinjskih žrtava" koji se održava u trajni spomen na nedužne slavonske seljake koje su 1935. godine mučki ubili predstavnici ondašnjeg režima. Podsjetimo, u događajima povijesno poznatim pod nazivom 'Buna seljaka brodskog Posavlja' tada je od strane jugoslavenskih žandara ubijeno osam seljaka s područja današnje općine Sibinj. Na današnji dan prije 86 godina svoje živote dali su Petar Topalović, Ivo Janković, Mato Pejić, Ivo Katalinić, Đuro Štimac, Stipe Gunčević i Antun Ercegović - svi iz odvoračkih sela te Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dionicu dugu 21,7 km istrčalo je 17 trkača za nešto manje od tri sata. Na taj način oni su odali počast prvim žrtvama koje su u novije doba pale za hrvatsku domovinu.

U obilježavanje Dana općine uključili su se i osnovnoškolci, koji su u središnjem sibinjskom parku priredili prigodnu izložbu.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
16:49 19.02.2021.

Je li bio netko iz Vlade? Nedovoljno se spominjemo velikosrpske diktature, ubijenih domoljuba i zatiranja hrvatstva od 1918. do 1939. Ovoj Vladi to nije bitno.

SN
Snowman
16:39 19.02.2021.

1. puta cuo za to . Ta hrvatska povijest se treba temeljito razsvijetliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije