Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENE DZS-A I EUROSTATA

Objavljeni novi podaci o inflaciji: U Hrvatskoj najveći rast cijena u eurozoni

Zagreb: Građani proveli jutro u kupnji na tržnici Dolac i Splavnici
Neva Zganec/PIXSELL
01.03.2024.
u 11:40

Svoje prve procjene iznijeli su Državni zavod za statistiku i Eurostat, koji je objavio da je u cijeloj eurozoni najvišu stopu inflacije zabilježila upravo Hrvatska. Također, DZS javlja da je Hrvatska prekinula višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

Inflacija u eurozoni blago je oslabila i u veljači, kliznuvši na 2,6 posto, a Hrvatska se izdvajala najvećim rastom potrošačkih cijena, pokazali su u petak preliminarni izračuni europskog statističkog ureda. U siječnju godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 2,8 posto. U prosincu prošle godine rast cijena ubrzao se prvi put od proljeća, dosegnuvši 2,9 posto, zbog izrazitijeg poskupljenja hrane.

Na mjesečnoj razini cijene su u eurozoni u veljači porasle za 0,6 posto. U siječnju su se bile smanjile za 0,4 posto u odnosu na prosinac. Svježa hrana poskupjela je u veljači za 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, znatno blaže nego na početku godine kada je bila čak 6,9 posto skuplja nego prije 12 mjeseci.

Protuteža blažem poskupljenju hrane bio je osjetno blaži pad cijena energije, za 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. U siječnju bila je jeftinija za 6,1 posto nego na početku 2023. Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u veljači 3,3 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u siječnju, odražavajući blaže poskupljenje industrijskih dobara.

Hrvatska je u veljači, po podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, mjeren HICP-omza 4,8 posto, po istoj stopi kao i u siječnju. Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u veljači za 0,3 posto. U siječnju su bilježile isti postotni pad.

VEZANI ČLANCI:

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u Hrvatskoj u veljači porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini uvećane su po DZS-u za 0,2 posto. Skupina zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u veljači na godišnjoj razini, mjerenim HICP-om, uključuje i Estoniju i Austriju, sa stopama inflacije od 4,4 odnosno 4,2 posto. Najblaže su, pak, u veljači na godišnjoj razini porasle cijene u Latviji i Italiji, za 0,7 odnosno za 0,9 posto.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u veljači 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj ove godine, porasla za 0,2 posto. Tako je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u siječnju 2024. inflacija na godišnjoj razini također iznosila 4,1 posto.

VIDEO Cijena namirnice koju koristi gotovo svako kućanstvo skače u nebesa

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Moodleen
Moodleen
14:52 01.03.2024.

Sad bu to drug Plenkošević demantiral, pa mi smo najbogatija zemlja na svijetu. Kolke samo vile imaju njegovi kompići...

WI
wice
12:24 01.03.2024.

Jednostavno objašnjenje, Hrvati imaju viška novca sa kojim generiraju porast cijena i inflaciju. Jednom kada se uspori potrošnja, usporiti će i inflacija.

DO
doktorica
11:53 01.03.2024.

svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije