Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODATKE OBJAVIO DZS

Plenković o rastu BDP-a: Ovakvim rastom Hrvatska će dosegnuti više od 75 posto razvijenosti EU

Zagreb: Svečano predstavljanje biografske knjige Furia Radina
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
27.02.2024.
u 11:23

Prvi preliminarni podaci pokazali su da je BDP u zadnja tri mjeseca 2023. rastao 4,3 posto, a u cijeloj godini 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je ovog utorka prvu procjenu BDP-a za četvrto tromjesečje 2023. godine, kao i za cijelu prošlu godinu. Prvi preliminarni podaci pokazali su da je BDP u zadnja tri mjeseca 2023. rastao 4,3 posto, a u cijeloj godini 2,8 posto.

O kretanjima gospodarstva oglasio se ovog utorka i premijer Andrej Plenković koji je izrazio zadovoljstvo potvrđenim rastom, koji je za 0,2 posto veći od ranijih predviđanja Europske komisije. - Rast BDP-a u 2023. je 2,8 posto. To je već 12. kvartal zaredom, pune tri godine, u kojem se bilježe pozitivna kretanja rasta BDP-a - komentirao je. Naveo je kako je rast potrošnje kućanstva i rast plaća jedan od faktora koji su utjecali na rast BDP-a.

- To je u potpunosti identično kako je Vlada prognozirala. Slično je prognozirao i Moody's, Komisija... Ostvarili smo što smo i planirali, to znači da smo provodili dobre ekonomske politike - poručio je, dodajući da očekuje da će s ovakvim rastom Hrvatska dosegnuti više od 75 posto razvijenosti EU. Po rastu BDP-a među EU članicama, Hrvatska je treća, nakon Malte i Irske, objasnio je Plenković. 

- Očekujemo da će se rast nastaviti u istom postotku i to je značajno više od prosjeka EU. Ovo je potvrda kontinuiranog rasta, smjer pouzdanosti i ekonomske i fiskalne politike. To potvrđuju i trezorski zapisi, državne obveznice... - kazao je.

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje novinara koliko je u budućnosti održiv ovakav rast, Plenković je poručio kako ''nije slučajno da imamo takve rezultate''. Pritom je naveo kako je na ovakve brojke utjecao rad radnika i gospodarstvenika, ali i strateški ciljevi Vlade poput porezne reforme, Schengena, eurozone te turističke sezone.

- Sve što su politički protivnici govorili nije istina. Ono što je meni posebno drago je da se smanjuje stopa inflacije, naša je prognoza da će ona ići dolje - poručio je pa pokazao tablicu Državnog zavoda za statistiku koja pokazuje rast Hrvatske u odnosu na EU.

Inače, tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2023. realno je bio veći za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje godine prije. Osim toga, sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazao je pozitivnu stopu promjene od 0,3%, a u odnosu na isto tromjesečje 2022. realno je bio veći za 3,0%, objavio je ranije DZS podatke do listopada. 

Plenković se osvrnuo i na slučaj Geodetskog fakulteta, branivši pritom ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. "To je klasični medijsko-politički udar u predizborno vrijeme, sad je došla Nina na tapetu. Ništa novo. Isti ljudi isto objavljuju", kazao je premijer, dodajući da je Obuljen Koržinek odradila sjajan posao.

VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Komentara 9

KA
Kapitol
14:14 27.02.2024.

Gradani Hrvatske vise nisu ovce. Ne moze ih vise zaluditi jedna rijec - rast - .Svi dobro vide i poceli su racunati. Sve skupa nema rasta, gradanima je sve teze spajati kraj sa krajem.Zato zavaravanje nekim rastom nema vise efekta.

RO
romobil
14:14 27.02.2024.

Koji prodavač magle.

Avatar Behemot
Behemot
12:20 27.02.2024.

Najbolji hrvatski premijer u zadnjih 10 godina, he he, ali samo zato što mu je jedina konkurencija Milanović koji se budio u podne jer je po noći igrao sa Sauchom Playstation.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije