Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popis za 2024. godinu

Objavljena ljestvica najmoćnijih putovnica na svijetu: Hrvatska je poboljšala svoju poziciju

Od 01. sije?nja 2018. zahtjev za izradu nove putovnice mo?i ?e se predati elektroni?kim putem
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
10.01.2024.
u 23:31

"Prosječan broj odredišta kojima putnici mogu pristupiti bez vize gotovo se udvostručio: s 58 u 2006. na 111 u 2024.", rekao je Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa

Na ljestvici najmoćnijih svjetskih putovnica dogodio se preokret – šest zemalja izjednačeno je na prvom mjestu. Građani Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Singapura i Španjolske mogu uživati ​​u bezviznom pristupu ili pristupu vizom po dolasku u čak 194 odredišta diljem svijeta. Najveći je to broj otkad Henley Passport Index prati te podatke, odnosno posljednjih 19 godina. Indeks je izradila tvrtka Henley & Partners koristeći ekskluzivne podatke Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Azijske nacije Japan i Singapur dominirale su na prvom mjestu posljednjih pet godina, ali došlo do uspona zemlja iz Europe. Finska i Švedska izjednačene su s Južnom Korejom na drugom mjestu – s lakim pristupom do 193 odredišta – dok su Austrija, Danska, Irska i Nizozemska treće sa 192 odredišta, prenosi CNN.

Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i Velika Britanija na četvrtom su mjestu, dok su na petom Grčka, Malta i Švicarska. Australija i Novi Zeland popravili su svoj plasman i sada su na šestom mjestu uz Češku i Poljsku. Sjedinjene Države i Kanada izjednačene na sedmom mjestu zajedno s Mađarskom, s pristupom 188 odredišta.

VEZANI ČLANCI:

Ujedinjeni Arapski Emirati najviše su se uspeli na ljestvici u proteklom desetljeću, a ove su godine zauzeli 11. poziciju. Hrvatska se našla na 13. poziciji – ima bezvizni pristup 179 odredišta, isto kao Bugarska i Rumunjska. Prema podacima Henley Passport Indexa, Hrvatska je prošle godine bila na 15. mjestu, 2022. godine na 17., a 2021. godine na 18.

Foto: Henley Passport Index

Na dnu ljestvice, s pristupom samo 28 zemalja bez vize, nalazi se Afganistan. Sirija s 29 odredišta druga je najniža na ljestvici, dok Irak ima 31, a Pakistan 34 odredišta. 

"Prosječan broj odredišta kojima putnici mogu pristupiti bez vize gotovo se udvostručio s 58 u 2006. na 111 u 2024.", rekao je Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa i tvorac indeksa putovnica. Popis Henley & Partnersa jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile financijske tvrtke kako bi rangirale globalne putovnice prema pristupu koji pružaju svojim građanima.

VIDEO Gužva na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje

Ključne riječi

Komentara 8

JE
Jegermeister
09:06 11.01.2024.

Nego gdje je onih 250 novih neispitanih putovnica koje su nestale. I zašto hrvatsku putovnicu u Njemačkoj imaju Srbi i Romi koji nemaju adresu u Hrvatskoj?

JO
jocoudriga
07:35 11.01.2024.

Što vrijedi kad nemam novca za putovanja....

AB
allain.biger
02:58 11.01.2024.

Evo pronasao sam Srbija je na visokom 37mjestu odostraga hahaha 🤣 najbolji su kao i uvjek!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije