Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubili letjelicu

Objavili video propale misije: Superavion letio 21.000 km/h

falcon HTV-2 (1)
AFP/Pixsell
26.08.2011.
u 16:56

Superavion Falcon HTV-2 nestao je nakon lansiranja u Kaliforniji. Snimili su ga s broda u Tihom oceanu koji je opremljen da bi mogao pratiti njegovu brzinu.

Američka agencija za istraživanje i razvoj obrambenih projekata DARPA objavila je snimku hipersonične letjelice Falcon HTV-2 koju je izgubila nakon lansiranja prije dva tjedna. Letjelicu su uspjeli snimiti s broda u Tihom oceanu koji je opremljen da može pratiti eksperimentalnu letjelicu dok leti 20 puta brže od zvuka.

– Ova snimka daje nam uvid kako je letjeti brzinom od 20 Maha – kažu iz DARPA-e.

HTV-2 lansiran je 11. kolovoza iz zračne luke Vandenberg u Kaliforniji, no nedugo zatim počeo je padati iznad Tihog oceana. Nagađa se da se dogodio kvar u navigacijskom sustavu letjelice.

Letjelica, punim nazivom Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, trebala se nakon pola sata leta spustiti u Tihi ocean blizu Maršalovih Otoka, nekih 6500 kilometara od Vandenberga. Falcon HTV-2 zamišljen je kao hipersonična bespilotna jedrilica koja može letjeti 20 puta brže od brzine zvuka. Letjelica je duga samo četiri metra i izrađena od kompozitnih, dosad uglavnom nekorištenih materijala. Raketa se trebala lansirati u orbitu, “tražiti” metu i napasti bilo gdje u svijetu za samo 60 minuta. Program Falcon vrijedan je više od 300 milijuna dolara.

Komentara 9

MO
modovisisajteMaraschino
17:57 26.08.2011.

ma kinezi su ga hakirali i ukrali

DU
Deleted user
18:01 26.08.2011.

\"Letjelicu su uspjeli snimiti s broda u Tihom oceanu koji je opremljen da može pratiti eksperimentalnu letjelicu dok leti 20 puta brže od zvuka.\" Jake li opreme na brodu tip snima kamerom sa ramena.

Avatar gulag
gulag
17:56 26.08.2011.

- \"Ova snimka daje nam uvid kako je letjeti brzinom od 20 Maha – kažu iz DARPA-e.\" ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ova snimka ne daje nikakav uvid o letu tom brzinom! Uvid bi bio moguć da je kamera na letjelici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije