Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet osuđuje napad

Obama: Pronaći ćemo odgovorne za eksplozije u Bostonu!

Koncert za Dina Dvornika
Ivana Ivanović
16.04.2013.
u 09:10

Dok se zbrajaju žrtve i počinjena šteta u jučerašnjem napadu na Bostonskom maratonu, iz svijeta polako pristižu reakcije na bezumni teroristički čin koji je potresao Massachusetts i cijelu Ameriku

– Još ne znamo tko je ovo napravio ni zašto. Nemojmo brzati sa zaključcima. Pronaći ćemo onoga tko stoji iza ovog – bila je jedna od prvih reakcija američkog predsjednika Baracka Obama nakon jučerašnjeg smrtonosnog napada na maratonu u Bostonu. Zasad nepoznati počinitelji postavili su dvije eksplozivne naprave na cilju Bostonskog maratona. Poginule su tri osobe, među njima i osmogodišnji dječak, dok ih je oko 150 ozlijeđeno. U kritičnom stanju u bolnici je 42 ljudi, a čak deset ozlijeđenih amputirani su udovi.

Iako je Bijela kuća nakon napada u Bostonu bila oprezna u izjavama, Obama je jasno istaknuo da će krivci biti otkriveni i dovedeni pred lice pravde.

– Amerika je ujedinjena, nije važno tko je demokrat ili republikanac, svi žalimo zbog tragičnog događaja i kaznit ćemo one koji su ga počinili – poručio je Obama te svim žrtvama i njihovim obiteljima uputio sućut.

Dok se zbrajaju žrtve i počinjena šteta, iz svijeta polako pristižu reakcije na bezumni teroristički čin koji je potresao Massachusetts i cijelu Ameriku.

Jedan od prvih, piše Telegraph, oglasio se britanski premijer David Cameron koji je na Twitteru napisao ''da su prizori iz Bostona šokantni i zastrašujući''. Cameron je kazao da su njegove misli sa svima koji su pogođeni ovim napadom.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se i državni tajnik Velike Britanije William Hague koji je napisao da je ''zgrožen viješću te da su njegove misli sa svima koji su pogođeni tragedijom''. Australska premijerka Julia Gillard također je izrazila sućut obiteljima poginulih te kazala da su ''ove eksplozije bacile dugu sjenu na jedan od najljepših sportskih događaja''.

– Zaista je tužan dan kada je ovako inspirativan događaj postao cilj besmislenog nasilja. Naše su misli i molitve s ozlijeđenima i svima koji pate zbog ovog stravičnog incidenta. Mi smo s našim američkim susjedima u ovom teškom trenutku – poručio je kanadski premijer Stephen Harper.

Bivši meksički predsjednik Felipe Calderón, koji je sudjelovao na maratonu kao promatrač, istaknuo je ''da se prisjetio kako su zrakoplovi koji su oteli i udarili tornjeve blizance 11. rujna u New Yorku poletjeli iz Bostona''.

Gradonačelnik ''glavnog grada svijeta'' Michael Bloomberg poslao je policijsku pomoć u Boston te istaknuo da New York ima oko tisuću policajaca koji su potpuno mobilizirani na protuterorističkim dužnostima.

>>Horor u Bostonu: Troje mrtvih, desetorici amputirali udove

>> Sve o terorističkom napadu u Bostonu pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije