Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerika u strahu

Obama pokrenuo kampanju kako bi smanjio strah od terorizma

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.12.2015.
u 09:46

Predbožićna kampanja kreće ovaj tjedan, a namjerava razviti nove strategije za borbu protiv terorizma

Predsjednik Barack Obama najavio je predbožićnu kampanju s ciljem borbe protiv terorizma. Planira niz akcija kako bi umanjio utjecaj Islamske skupine i njihovih simpatizera na građane Amerike. Sedam od deset Amerikanaca smatra da je rizik od terorističkih napada u SAD-u poprilično visok.

Obama je nedavno posjetio Pentagon i Nacionalni protuteroristički centar, kako bi detaljnije pojasnio svoje strategije za smanjenje straha od terorizma. Drugi razlog je i pariranje republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu. Trump je u nedavnim izjavama snažano kritizirao pripadnike islamske vjeroispovjesti.

Američka Vlada upozorila je da Trumpova retorika potiče esktremiste na rat sa Islamom, a takav stav ne žele u zemlji.

- Teroristi poput ISIL-a žele nas podijeliti po religijama i različitosti. Tako potiču strah. - prenosi The Blaze.

Kampanja pokrenuta tjedan dana prije Božića, pojavila se nakon masovnih pucnjava u San Bernardinu, Kaliforniji i Parizu koje su uplašile američku javnost.

Američki službenici tvrde kako trenutno nema konkretnih prijetnji. Ali, manjak upozorenja prije događaja u San Bernardinu, dovoljno je da potakne brigu, posebice tijekom praznika i pretkraj godine.


Obamin raspored za ovaj tjedan rezerviran je za razvijanje spomenutih strategija. U ponedjeljak je od strane Vijeća za nacionalnu sigurnost, očekivan susret s Pentagonom. Josh Earnest, tajnik Bijele kuće, tvrdi da Obama nije namjeravao najavljivati velike pothvate.

Isti dan planirana je i konferencija sa svjetskim religijskim vođama. Namjeravaju raspraviti načine borbe protiv diskriminacije te načine promocije vjerske tolerancije.

Željeći humanizirati situaciju, u utorak će održati govor u Muzeju državnog arhiva. U muzeju će se okupiti 31 migrant iz Iraka, Etiopije, Ugande i 23 ostale države, kako bi postali službeni američki građani. U četvrtak je planiran sastanak sa sigurnosnim i obavještajnim službama o procjeni ugroženosti. Nakon toga američki predsjednik će se obratiti medijima.

Brige oko ekstremizma s Bliskog istoka centar su pozornosti i trenutne predsjedničke utrke. Obama je svoju govornicu pokušao iskoristiti za protutezu Donaldu Trumpu i njegovoj ideji zabrane ulaska Muslimana u zemlju.

Obama želi iskoristiti priliku na dogovorenim sastancima, kako bi podsjetio na temeljne vrijednosti svoje države, prije svega na toleranciju i slobodu.

Unatoč predsjednikovim pozitivnim nakanama, Republikanci tvrde da nije svjestan količine rizika koji je prisutan.

>> Obama: Ovo je najbolja šansa za spas planete

>> Ovako su kanadska djeca dočekala migrante

Komentara 1

MA
manaslu
13:51 14.12.2015.

Srednje ime Hussein....eto zašto ne potuku daesh....sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije