Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koruška zatražila od kancelara Kurza da se pozabavi Bleiburgom

Vlasti grada Bleiburga boje se da bi komemoracija u tom austrijskom gradu mogla narušiti reputaciju Bleiburga, pokrajine Koruške i Austrije
25. travnja 2019. u 17:06 130 komentara 5566 prikaza
Bleiburg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koruška je službeno zatražila da se manifestacijom na Bleiburgu pozabavi osobno austrijski kancelar Sebastian Kurz. Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) poslao je kancelaru osobno pismo u kojem apelira da se zaštiti “međunarodna reputacija Austrije”, koju bi događaji na Loibaškom polju kraj Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti.

tiha misa ‘Bleiburg za nas Austrijance nije u drugom, nego u zadnjem planu’

Također, traže da savezna tijela primjene Zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju. 
Koruška vlada prihvatila je rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako “lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo” neredima koji se očekuju.

Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije. Nadalje, grad Bleiburg upozorava, a savezna država podržava, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaju na Bleiburgu “mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije”. U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima, već protiv “zlouporabe događaja od strane ekstremističkih skupina”.

Bleiburšku rezoluciju je župan Peter Kaiser proslijedio u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova jer se “samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja”.


Lanjska komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta Jednoglasno odbijeno Gradsko vijeće Bleiburga zabranilo širenje spomen-područja

- Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu - apelirao je jučer Kaiser.

MUP treba učiniti sve da spriječi sukobe različitih skupina i da osigura sigurnost građana, dodao je te istaknuo kako je s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima.      

Komemoracija u Bleiburgu

Koronavirus
DRUŠTVENI UTJECAJ VIRUSA
10 načina na koje će pandemija promijeniti ljude i čovječanstvo
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • BoštjanGornik:

  Konačno će Balkanci shvatiti da na zapadu postoji nekakav red. Godinama su upozoravali da ne žele nikakve nacističke ikonografije i simpatizerstva. Međutim, Ljubušacima i Širokobriježanima to nije išlo u glavu, mislili su da su to prazne riječi, da je zakon ... prikaži još! sprdnja kao što je kod nas. E, onda je Švabo rekao - NEIN! Od sada neka slave u svoja četiri zida, mogu pozvati i susjede.

 • Avatar Santo_Cavernicolo
  Santo_Cavernicolo:

  i, šta je zadnje? oćel' bit derneka il' neće?

 • Deleted user:

  zaustavite promociju nacifašizma...