Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPUTACIJA POD UPITNIKOM

Koruška zatražila od kancelara Kurza da se pozabavi Bleiburgom

Bleiburg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
25.04.2019.
u 17:06

Vlasti grada Bleiburga boje se da bi komemoracija u tom austrijskom gradu mogla narušiti reputaciju Bleiburga, pokrajine Koruške i Austrije

Koruška je službeno zatražila da se manifestacijom na Bleiburgu pozabavi osobno austrijski kancelar Sebastian Kurz. Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) poslao je kancelaru osobno pismo u kojem apelira da se zaštiti “međunarodna reputacija Austrije”, koju bi događaji na Loibaškom polju kraj Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti.

Također, traže da savezna tijela primjene Zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju. 
Koruška vlada prihvatila je rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako “lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo” neredima koji se očekuju.

Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije. Nadalje, grad Bleiburg upozorava, a savezna država podržava, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaju na Bleiburgu “mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije”. U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima, već protiv “zlouporabe događaja od strane ekstremističkih skupina”.

Bleiburšku rezoluciju je župan Peter Kaiser proslijedio u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova jer se “samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja”.


- Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu - apelirao je jučer Kaiser.

MUP treba učiniti sve da spriječi sukobe različitih skupina i da osigura sigurnost građana, dodao je te istaknuo kako je s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima.      

Komemoracija u Bleiburgu

Ključne riječi

Komentara 130

BO
BoštjanGornik
17:48 25.04.2019.

Konačno će Balkanci shvatiti da na zapadu postoji nekakav red. Godinama su upozoravali da ne žele nikakve nacističke ikonografije i simpatizerstva. Međutim, Ljubušacima i Širokobriježanima to nije išlo u glavu, mislili su da su to prazne riječi, da je zakon sprdnja kao što je kod nas. E, onda je Švabo rekao - NEIN! Od sada neka slave u svoja četiri zida, mogu pozvati i susjede.

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
13:22 26.04.2019.

i, šta je zadnje? oćel' bit derneka il' neće?

DU
Deleted user
17:35 25.04.2019.

zaustavite promociju nacifašizma...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije