Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
curenje informacija

Novinari oslobođeni u procesu Vatileaks 2

Emiliano Fittipaldi
Foto: Silvije Tomašević
1/4
07.07.2016.
u 18:28

Fittipaldi i Nuzzi su izjavili kako je oslobađajuća presuda znak promjena u Vatikanu i potvrda slobodi informiranja

Oslobođeni su dvojica novinara, Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, u procesu Vatileaks 2curenju informacija iz Vatikana, dok je na 18 mjeseci zatvora osuđen mons. Lucio Vallejo Balda, a na 10 mjeseci zatvora, ali koji neće trebati odslužiti, kažnjena je Francesca Immacolata Chaouqui, te je oslobođen i suradnik mons. Balde, Nicola Maio.

Presuda je izrečena danas nakon pet i pol sati vijećanja. Fittipaldi i Nuzzi su izjavili kako je oslobađajuća presuda znak promjena u Vatikanu i potvrda slobodi informiranja. Obojica su objavili knjige u kojima su iznijeli neke tajne informacije koje su dobili iz Vatikana. Mons. Balada je osuđen zbog curenja informacija, a Chaouqui je zadovoljna presudom, jer, kako je izjavila, dokazuje "da nisam izdala papu Franju".

Vatikanski sud oslobodio je dvojicu novinara, Gianluigija Nuzzija i Emiliana Fittipaldija, priznajući kako nema jurisdikcijska nadležnost. Novinari su Talijani i tekstove su objavili u Italiji, a Vatikan nema teritorijalnu kompetentnost da im sudi. Mons. Balda, Francesca Chaouqui Nicola Maio su oslobođeni od optužbe udruživanja radi nezakonitih čina. Balda je osuđen za davanje dokumenata, kao i Chaouqui s time što se za nju odbacila optužba da je vršila pritiske kako bi dobila i novinarima dala povjerljive Vatikanske informacije. Kako Balda, tako i Chaouqui radili su u Vatikanu. Proces je započeo prošle godine i završen je presudama koje su se mogle i očekivati.

>>Papa Franjo odlučio: Vatikan preuzima upravljanje Međugorjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije