Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivana odluka

Novim sankcijama SAD gura Kinu i Rusiju u čvrst savez

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
22.09.2018.
u 16:20

Ovom odlukom uveden je presedan jer nikada do sada SAD nije uvodio sankcije državama koje bi međusobno kupovale i prodavale oružje

Bijela kuća povukla je potez bez presedana u povijesti uvevši dodatne sankcije Kini i Rusiji jer se Moskva “drznula” prodati Kini oružje, među kojima je deset zrakoplova Suhoj Su-35, kao i sustav protuzračne obrane S-400.

Ovo je prvi put da SAD uvode sankcije nekoj zemlji zato što je ona prodala drugoj državi oružje, no još je bitnije što ovo predstavlja potez “slona u staklani” koji donosi više štete nego koristi samom SAD-u.

Naime, ovakvim potezima Washington, koji nije u dobrim odnosima ni s Moskvom ni s Pekingom, “gura” svoja dva najveća suparnika na svjetskoj geopolitičkoj sceni u čvršći zagrljaj, a to se moglo vidjeti nekoliko sati po objavi Bijele kuće o sankcijama. Naime, Rusija i Kina zajedno su jučer osudili američku odluku navodeći kako ona neće proći bez odgovora.

– Ta gesta SAD-a vrlo teško krši osnovna načela međunarodnih odnosa između dviju zemalja i njihovih vojski. SAD treba povući svoju odluku ili će u protivnom ispaštati i snositi posljedice – ustvrdio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

U isto vrijeme Rusija je optužila Washington kako prijeti svjetskoj stabilnosti.

– Bilo bi dobro prisjetiti se pojma svjetske stabilnosti koja se ovakvim potezima potpuno nepromišljeno dovode u pitanje. Glupo je igrati se vatrom jer to može postati opasno - rekao je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rabjakov.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Gosti na vojnoj vježbi

Odluka Trumpove administracije o sankcijama Kini zbog kupnje naoružanja od Rusije dolazi u trenutku dok su odnosi Washingtona s Moskvom na vrlo niskoj razini, a istovremeno između SAD-a i Kine bjesni trgovinski rat. Ovo, u političkom smislu, predstavlja dolijevanje “ulja na vatru” u odnosima, ali i predstavlja poticaj jačanju daljnjeg povezivanja, kako političkog tako i vojnog dvije od tri svjetske supersile svijeta. Pri tome treba imati na umu i kako su kineske postrojbe “gostovale” na prije nekoliko dana završenoj vojnoj vježbi Rusije Vostok 2018., koja se odvijala od Sibira do ruskog dalekog istoka.

A sada je Rusija još spremnija ojačati suradnju s Kinom i prodati im visokotehnološko oružje i oružane sustave koji su do sada bili rezervirani samo za ruske oružane snage i bliske saveznike. S druge strane, Kina sve brže razvija svoju industriju visokotehnološkog naoružanja, no rado će “popuniti” arsenal sustavima kojih nema, a koji joj sada postaju, voljom Moskve, dostupni.

Sankcije koje je uvelo SAD odnose se na kinesku vojsku i tvrtke povezane s njom, ali istovremeno su i na “crnu listu” postavljena imena trideset Rusa i tri ruske tvrtke koji su sudjelovali u kreiranju sporazuma između Moskve i Pekinga. Njima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta sva imovina u SAD ako je imaju. Među sankcioniranim Rusima je i Igor Korobov, šef ruske vojne obavještajne službe GRU, kao i jedan od njegovih zamjenika Sergej Gizunov.

Je li Ankara sljedeća?

Odluku Bijele kuće o sankcijama sada vjerojatno najviše zanima Tursku. Naime, Ankara je prije nekog vremena od Rusije naručila, i dobila suglasnost, za kupnju sustava S-400, istog onog sustava zbog kojeg je sada sankcionirana Kina.

I veliko je pitanje hoće li i Turska biti sankcionirana bude li sustav isporučen, pogotovo imajući u vidu kako odnosi Ankare i Zapada već godinama nisu idealni te kako Erdoğan razvija strateško partnerstvo s Putinom. I ima osnove za brigu.

– Nadamo se da će naš potez prema Kini poslati poruku da treba dva puta razmisliti prije negoli se ulazi u odnose s ruskom vojnom industrijom – neformalno poručuju američki dužnosnici.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Vladimir Putin
1/11

Komentara 8

Avatar Bokac75
Bokac75
17:05 22.09.2018.

Samo naprijed Rusi i Kinezi! Trebalo bi potuc amere,engleze i sve njihove bezuvijetne podanike do koljena!

TO
Toni70
02:23 23.09.2018.

Ako ovako ide dalje veliko ratno stradanje je naša garantirana budućnost .

KO
KoToTamoPeva
22:14 22.09.2018.

Amerika si uporno stvara sve više neprijatelja, što dovodi do zbližavanja i savezništva istih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije