Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska i Kina u 'plodonosnom političkom odnosu'

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK), na njemu je sudjelovalo oko 70 hrvatskih i 20-ak kineskih tvrtki, a tom prilikom predstavljena je i jedna od najrazvijenijih kineskih pokrajina, Zhejiang
21. rujna 2018. u 14:21 9 komentara 787 prikaza
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine je znatan, pri čemu hrvatski gospodarstvenici na kineskom tržištu mogu konkurirati prehrambenim proizvodima, dok priliku za kineske ulagače predstavljaju veliki infrastrukturni projekti, poručeno je s Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma održanog u petak.

HGK kvaliteta dijaloga HGK ustraje u odgodi mjera Europske komisije

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK), na njemu je sudjelovalo oko 70 hrvatskih i 20-ak kineskih tvrtki, a tom prilikom predstavljena je i jedna od najrazvijenijih kineskih pokrajina, Zhejiang.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je da podaci za prvih šest ovogodišnjih mjeseci pokazuju da je hrvatski izvoz u Kinu u usporedbi s istom lanjskim razdobljem porastao 32,5 posto, dok je izvoz iz Kine u Hrvatsku skočio 16,8 posto.

Te brojke je ocijenio ohrabrujućima, no smatra da postoji velik potencijal za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje dviju zemalja.

HRVOJE HORVAT Dok Kinezi osvajaju svijet, Matej Meštrović s kolegama i klavirom osvaja Kinu

"Osim što traži potencijalne ulagače u brodograđevnu industriju, Hrvatska će u budućnosti raditi na projektima revitalizacije Luke Rijeka, kao i izgradnje pruga Rijeka-Zagreb i Zagreb-Budimpešta. To bi mogle biti sjajne prilike za ulazak kineskih ulagača na hrvatsko tržište", poručio je Antonić.

Istaknuo je i napredak kada je u pitanju turizam, a u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo 39 posto više kineskih turista nego lani u istom dobu.

Kazao je da hrvatska Vlada poduzima značajne napore u unaprjeđenju poduzetničke i ulagačke klime, dok je kao primjer dobre suradnje istaknuo Pelješki most, za čiju je izgradnju zadužena kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Gari Cappelli Suradnja s Kinom Ministar Luo Shugang: Sad je vrijeme za izravne letove

Nada se da će se u budućnosti povećati broj zajedničkih projekata i suradnje kineskih i hrvatskih tvrtki. Velik potencijal za to vidi u inicijativi 16+1, oformljene s ciljem suradnje između zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) i Kine, a kojoj je Hrvatska domaćin iduće godine.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić kazao je da s obzirom na konstantno jačanje kineske srednje klase, postoji značajna prilika za izvoz visokokvalitetnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, odnosno hrane. 

Upravo kako bi se hrvatskim tvrtkama osigurao što bolji ulazak na kinesko tržište, a pak s druge strane kako bi kineske tvrtke što bolje upoznale Hrvatsku, HGK je krajem prošle godine otvorio predstavništvo u Šangaju, istaknuo je.

Ukidanje planiranja obitelji Novi zakon – za 20 godina bit će 2 milijarde Kineza?

U pogledu moguće suradnje, Barbarić je izdvojio sektore infrastrukture, poljoprivrede, energetike i turizma, a poručio je da smo pozicionirani kao zemlja koja može biti ulaz svim kineskim tvrtkama na tržište EU.

Ocijenio je da se Hrvatska i Kina nalaze u "plodonosnom političkom odnosu", a s obzirom da je prošlogodišnja vrijednost hrvatskog izvoza u Kinu iznosila oko 230 milijuna eura, Barbarić kaže da to pokazuje da potencijala za povećanje izvoza zasigurno ima.

"Upravo taj dobar politički odnos sad trebamo transferirati u poboljšanje gospodarskih odnosa", poručio je Barbarić. 

Donald Trump Ratko Bošković U gospodarskom svjetskom ratu Trump pobjeđuje

HGK i trgovinski odjel pokrajine Zhejiang potpisali su sporazum o razumijevanju, a u okviru poslovnog foruma održat će se individualni razgovori predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki. 

Kinesko poslovno izaslanstvo sastoji se od predstavnika tvrtki iz sektora graditeljstva, proizvodne industrije, prehrambene industrije, turizma, tekstilne industrije, logistike, bankarstva, sektora transporta, IT industrije i investicija, a među kojima je se nalazi i podružnica internetskog diva Alibaba, aplikacija za mobilno i internetsko plaćanje Alipay, a kako se moglo čuti, ona bi u budućnosti trebala olakšati plaćanje i kineskim turistima u Hrvatskoj.

Okupljenima su se obratili i glavni direktor odjela kineskih vanjskih i prekomorskih poslova pokrajine Zhejiang Gu Jianxin, zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang Zhu Congjiu, te generalni direktor trgovinski odjel pokrajine Zhejiang Sheng Quiping, koji su također poručili da je potencijal za suradnju velik, pri čemu Hrvatska predstavlja važnu zemlju u srednjoj i istočnoj Europi.

Ilustracija Milan A. Račić S pravim poslom Hrvatska ima neusporedive prednosti pred drugima

Predstavili su pokrajinu Zhejiang, koja iako čini samo četiri posto ukupnog kineskog stanovništva, u ukupnom BDP-u sudjeluje sa 6,3 posto, a 12,7 posto u ukupnom izvozu. Od 500 vodećih kineskih kompanija u 2017. godini, 120 ih je imalo sjedište u Zhejiangu, a osim već spomenute Alibabe tu je primjerice i kineski automobilski div Geely.

>> Pogledajte video o tajfunu Fitow kada je stotine tisuća ljudi evakuirano

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Tihi:

    Hrvatska i Kina u 'plodonosnom političkom odnosu'. Kina pored Rusije Neprijatelj Amerike i naravno NATO saveznika ..,

  • Direkt:

    Srbi su nas prešišali u suradnji sa Kinom. Najpre smo pljuvali na to,a sada kao propuh iz hlača tiho pokušavamo uloviti mrvice.

  • lipotan:

    svi koji imaju posla sa Kinom ce se kajati na kraju, zuti samo sebi korist gledaju te takode zele dominaciju u ciloj Evropi