Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga se nastavlja

Novi zakon olakšat će potragu za nestalima

Tomo Medved
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
19.01.2019.
u 09:01

Hrvatska još uvijek traga za 1508 osoba nestalih te 414 smrtno stradalih za koje nije poznato mjesto ukopa.

Ministarstvo branitelja u javno je savjetovanje uputilo prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji će prvi put objediniti na jednom mjestu nematerijalna prava nestalih i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih najbližih i precizno propisati postupak traženja nestalih i poginulih čije je mjesto ukopa nepoznato.

U tekstu nacrta navodi se da Hrvatska još uvijek traga za 1508 nestalih osoba te 414 smrtno stradalih za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini 1922 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata. Ministarstvo branitelja i do sada je koordiniralo aktivnosti niza tijela koja su se bavila traženjem nestalih te ekshumacijom i identifikacijom smrtno stradalih u Domovinskom ratu.

No u obrazloženju nacrta zakona ističe se kako je pravna disperziranost zbog nepostojanja sveobuhvatnog zakonskog okvira stvarala pravne praznine i neispravne interpretacije. Primjerice, Ministarstvo zasad nema pravnu mogućnost ekshumacije posmrtnih ostataka u slučajevima kada nema sumnje u nasilnu smrt, što će se ovim zakonom omogućiti.

U nacrtu se ističe i da države s kojima Hrvatska ima otvoreno pitanje nestalih, Srbija i BiH, ovo pitanje imaju regulirano zakonom, što u Ministarstvu branitelja tumače kao moguću podlogu za relativiziranje povijesnih istina. “Nedostatak pravnog okvira u Republici Hrvatskoj te istodobno pozitivnog zakonodavstva u ovom području u susjednim državama može proizvesti negativne učinke na Republiku Hrvatsku posebice kad se uzme u obzir mogućnost relativiziranja podacima o nestalim osobama koji posljedično otvaraju prostor i za relativiziranje povijesnih činjenica”, navodi Ministarstvo branitelja u nacrtu zakona.

Uz novi zakon, traganje za nestalima i smrtno stradalima čije je mjesto ukopa nepoznato trebao bi olakšati i sporazum sa Srbijom o novom pravnom okviru za nestale, o čemu je na konferenciji za novinare jučer govorila ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.      

Pucnjava u Solinu

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Malenkost
12:12 19.01.2019.

Naslov neutralan, itekako neutralan, sad se valjda nece buniti Pupovac.

AR
Arger
11:55 19.01.2019.

Jedini zakon koji ce olaksati pronalazak nestalih je onaj koji ce omoguciti uhicenje svih osumljicenih srba,njihovo zatvaranje i isti onaj postupak kako su oni u svojim logorima docekivali nase branitelje.I tako dok im se jezik nerazveze.Svi se bune protiv Gvantanama,alii su ameri preko njega dosli do podataka i unistili 62 celije ISIL-a.To je jedini zakon koji ce poluciti rezultate....sve drugo je mazanje ociju.

Avatar Mi sami
Mi sami
09:26 19.01.2019.

Kakvi nestali o čemo vi to, pa to su Hrvati koje su poubijali četnici i JNA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije