Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni zakon

Novi zakon: Bez izričitog pristanka, svaki je seks silovanje

vođenje ljubavi
Arhiva vl
29.01.2011.
u 23:00

Prema prijedlogu kojemu je cilj presjeći mačističke stavove, oštrije će se sankcionirati seksualno nasilje u braku od nasrtaja na nepoznatu osobu

- Morat ću potpisati ugovor kad s nekom budem išao u krevet, u suprotnom bi me mogla tužiti.

Neki su muškarci ovako komentirali prijedlog novog kaznenog zakona u kojemu bi se trebao mijenjati dio vezan uza silovanja. Novost je u tome što će se silovanjem smatrati svaki spolni odnos u kojemu ne postoji izričiti pristanak druge strane, čak i ako pritom nije uporabljena fizička sila. Osim toga, od silovanja nepoznatih osoba strože će se kažnjavati silovanje u braku, a isto tako lošije će proći nasilnici koji su seksualno iskoristili osobu koja je na neki način inferiorna u odnosu na njih, primjerice osobu koja živi u teškim socijalnim prilikama, bolesnu osobu, a isto vrijedi i za poslodavce i šefove koji iskoriste svoje zaposlenice (ili zaposlenike).

Drastičan je to iskorak od devedesetih godina prošlog stoljeća, kada hrvatski kazneni zakon u svojim člancima uopće nije zabilježio prisiljavanje na seksualne odnose ako su osobe vezane vjenčanim prstenjem. No, smisao je novih prijedloga presjeći mačističke stavove patrijarhalne Hrvatske, proširiti žrtvino polje obrane te ga uskladiti sa zemljama zapadne Europe.

Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji "Duga – Zagreb", kratko je komentirajući novi prijedlog zakona kazala da podržava svako strože sankcioniranje nasilnika jer su, kako kaže, sadašnje kazne preniske, pa se tako, nastavlja, nasilnici mahom izvlače s uvjetnim kaznama. S druge strane, upozorava da u zatvoru ne postoji obvezni tretman koji bi trebali proći da se i njima pomogne, već gube vrijeme, primjerice, bildajući. Iskusan odvjetnik Silvije Degen smatra, pak, glupošću da se silovanja u braku oštrije kažnjavaju od silovanja nepoznatih osoba.

– To je bedastoća! Ne treba praviti nikakvu razliku. Ključna stvar je nasilje, a zatim treba vidjeti kolika je sila upotrijebljena pri nasrtaju – kaže Degen koji smatra da zakonodavci pretjeruju.

Ključne riječi

Komentara 271

RI
Ringo
23:57 29.01.2011.

Čim si u braku jednom nogom si u zatvoru: spavaš sa ženom = silovatelj, udariš dijete po guzi = obiteljski nasilnik, pogladiš dijete po glavi = pedofil. Ali po tom istom zakonu dozvoljeno je da dva muškarca budu u braku i usvajaju djecu. I tko je tu lud?

ZH
zhgfrfz
11:28 30.01.2011.

+ - 30.01.2011. u 07:53h mica1111 je napisao/la: ...e,sad mi niš ni jasno... ...cijelo vrijeme objavljujete članke te kako je seks zdrav,te kako je koža super...te kako je najbolje ujutro... ...skoro ste nam savjetovali na recept bar jedan seks dnevno..... A ŠTO TI NIJE JASNO .... PA SVAKI LIJEK KOŠTA

ZH
zhgfrfz
10:50 30.01.2011.

znači nema više šanse da je iznenadim zguza???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije