Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Novi veleposlanici birat će se putem natječaja

veleposlanici
VL
25.06.2010.
u 22:25

U novom zakonu o vanjskim poslovima bit će unesena odredba – mandat ne dulji od četiri godine

Dvadesetak veleposlanika i konzula Republike Hrvatske prekoračilo je uobičajen mandat od četiri godine, a rekorderi su veleposlanici pri Svetoj Stolici i u Austriji koji su na dužnosti od 2004., dok je konzul u Hamburgu ušao u osmu godinu mandata.

Sastavili listu

Budući da ne postoji pravilnik o dužini mandata, u novom Zakonu o vanjskim poslovima, koji je u pripremi, bit će unesena odredba da mandat ne bi trebao trajati dulje od četiri godine.

Iako je najavljivano da će razgovori između Vlade i predsjednika države o rotaciji veleposlanika početi ovog ljeta, u Vladi još nema naznaka da se o tome razmišlja. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potkraj godine sastavilo je listu kandidata koji zadovoljavaju uvjete te je poslali Vladi. Lista je prihvaćena, no u Vladi je ocijenjeno kako je kraj mandata Stjepana Mesića neprikladno vrijeme za nova imenovanja te su odlučili pričekati da novi predsjednik stupi na dužnost. U očekivanju signala iz Banskih dvora prošlog je tjedna predsjednik Ivo Josipović iznio inicijativu da veleposlanike ubuduće biraju javnim natječajem kako bi, objasnio je Josipović, mogli konkurirati svi stručni i kvalificirani kadrovi, a ne samo oni koje predloži politika. U diplomatskim krugovima i u izvorima bliskim Vladi ta je inicijativa izazvala negodovanje uz objašnjenje da takva praksa ne postoji nigdje u svijetu te napomenu kako bi to bilo "kao da predsjednik bira savjetnike javnim natječajem". 

Pri kraju mandata

Od 20-ak hrvatskih veleposlanika iz Italije, Turske, Argentine, Kanade, Norveške..., kojima je istekao mandat, na dužnosti gotovo sigurno ostaje veleposlanik pri EU Branko Baričević. Naime, veleposlanički mandat može se produžiti zahtijevaju li to okolnosti, a u ovom trenu – kad su pregovori s EU u završnoj fazi – smatraju kontraproduktivnim u Bruxelles slati novog čovjeka. Iako je posljednja velika diplomatska rotacija bila 2005., neki veleposlanici – poput Emilija Marina, veleposlanika pri Svetoj Stolici te Zorana Jašića u Beču, dužnost obnašaju od 2004., dok je konzul u Njemačkoj Žarko Plevnik potkraj travnja ušao već u osmu godinu mandata. Predsjednik Josipović trebat će ovog ljeta imenovati i nasljednika Dražena Margete, koji uz Egipat pokriva još 12 zemalja, te Ivana Picukarića iz Južne Afrike, koji pokriva – što nerezidencijalno, što radno – još 16 zemlja. Napokon bi se trebala popuniti i mjesta u Rumunjskoj, ali i u Nizozemskoj te u hrvatskoj misiji pri UN-u.

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefau
02:44 26.06.2010.

25.06.2010. u 23:14h gmaz je napisao/la: Čemu oni uopće služe?? ============================================================= Trebali bi sluziti pri lobiranju nasih tvrtki da se probiju na trzista tih zemalja gdje su ti igraci predstavnici. I tu je solucija za Josipovica. Lijepo samo prati stoo su recimo ti pojedinci ucinili u vezi ovoga gore unazad godinu ili dvije unazad i ako trend ne ide gore ili stagnira jednostavno ih se mijenja.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:04 26.06.2010.

Draga ankice ---------------------- pa i novinarka Novog lista je postala veleposlanik,pardon ambasadorica,za vrijeme račanove vlade i predsjednikovanja one sramote od Mesića.Žena ima srednju školu a to je za komuniste ionako plafon.Nekako se morala nagraditi \"novinarska vjernost\" i poltronstvo u njezinu poslu,te podaništvo SDP partiji.Takvih kadrova još ima ko \"pljeve\".Kad je SAD potjerala Mesićeva \"veleposlanika\" Muharemija iz Washingtona,ovdje se o tome nije napisalo niti riječi.

HC
hum@c
00:19 26.06.2010.

@gmaz \"oni\" služe za popunjavanje diplomatskih mjesta, a diplomatska mjesta služe za (u)po(t)punjavanje kadrovskih križaljki simbiozica mala ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije