Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petro porošenko

Novi ukrajinski predsjednik: Zaustavit ćemo rat i kaos u zemlji

Petro Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
26.05.2014.
u 07:30

Ukrajinski milijarder, "kralj čokolade", osvojio je oko 54 posto glasova i prvom krugu pobijedio bivšu premijerku Juliju Timošenko. Lider Porošenkove stranke Udar, Vitalij Kličko, postao je gradonačelnik Kijeva. Porošenko je najavio da će prvo otići na istok Ukrajine, a cilj mu je da se zemlja ujedini, oko čega će razgovarati i s ruskim predsjednikom Putinom

Ukrajinski je narod odlučio - državu će voditi Petro Porošenko, 48-godišnji poduzetnik, "kralj čokolade", milijarder, koji je na jučerašnjim predsjedničkim izborima u toj zemlji osvojio, prema još uvijek nepotpunim rezultatima, 54,14 posto glasova, prenosi RT.

Porošenko, predstavnik stranke Udar, se "osladio" pobjedom nad bivšom premijerkom Ukrajine i bivšom zatočenim režima Julijom Timošenko iz stranke Batkivšina, koja je dobila 13,14 posto glasova.

Svi ostali kandidati dobili su manje od 10 posto svaki, počev od antiruskog populista Olega Lijaška iz Radikalne stranke s 8,48 posto.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Udar slavi i na izborima za gradonačelnika glavnoga grada - Kijev će tako voditi bivši boksač Vitalij Kličko, lider koji se kandidature za predsjednika države odrekao upravo u korist Porošenka. Stranka je počela slaviti pobjedu već s prvim prebrojavanjem glasova sinoć nakon zatvaranja birališta, a Porošenko je u pozdravnom govoru zahvalio biračima, najavivši i prve poteze.

- Moj prvi predsjednički put bit će u Donbas, kazao je, koristeći popularni naziv za povijesnu regiju na istoku Ukrajine.

- Odlučan korak bit će nam i zaustaviti rat i okončati kaos u zemlji te dovesti mir za ujedinjenu i slobodnu Ukrajinu - poručio je novi predsjednik i dodao:

- Možemo mirno i sa sigurnošću reći - cijela Ukrajina je glasala, ovo je njen izbor - dodao je i zahvalio i tisućama ljudi na Krimu i stotinama u Donbasu, što su sudjelovali u izbornom procesu.

Slijede uskoro, prema njegovim najavama, i parlamentarni izbori nakon kojih će biti poznat i sastav nove vlade, a Porošenko će se čuti i s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer, kaže, "ne možemo o ozbiljnosti u regiji razgovarati bez sudjelovanja Rusije, naći ćemo načina za susret s Putinom".

Hoće li Putinu svidjeti i Porošenkov odlučan stav da ne priznaje rezultati krimskog referenduma za otcjepljenje, kao i oniha za odvajanje i Donjecka i Luganska - tek treba vidjeti...

Komentara 4

PL
@ploto@
09:08 26.05.2014.

Kobasica koja je opljačkala Ukrajince iz zatvora došla na vlast.Svašta !!

PL
@ploto@
09:07 26.05.2014.

Svakom Ukrajincu od Porošenka,jedna kockica čokolade.

OD
oltar domovine
08:40 26.05.2014.

Novi ukrajinski predsjednik: Zaustavit ćemo rat i kaos u zemlji ps:sad tek pocece rat gospodine Petro Poroshenko jer sve to sto se radi u ukrajini nema veze sa demokratijom ...ne pisete novinari koliko je biraca izaslo na izbore od 455 miliona stanovnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije