Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirari autoput

Novi sukobi u Caracasu: Prosvjednici bacali kamenje na snage reda

Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL
1/4
01.05.2019.
u 22:23

Ujedinjeni narodi su upozorili venezuelske vlasti protiv pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja, više tisuća osoba je sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu

U sklopu skupova prigodom Praznika rada u srijedu su izbili novi sukobi između pobornika oporbenog čelnika Juana Guaidoa i snaga reda u Caracasu, dan nakon pokušaja pobune jedne skupine vojnika protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota, od kuda je Juan Guaido u utorak tvrdio da ima podršku skupine vojnika. Prosvjednici su bacali kamenje na snage reda, koje su odvraćale suzavcem.

Ujedinjeni narodi su upozorili venezuelske vlasti protiv pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja, više tisuća osoba je sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu.

"Jučer su vojnici priznali našeg privremenog predsjednika. Moramo ostati na ulicama", rekla je Patricia Requena (40).

Na ulicama Caracasa izgoreni automobili podsjećaju na napetosti i sukobe u utorak.

Juan Guaido je pozivao na opći štrajk. "Ostat ćemo na ulicama do postizanja slobode", jamčio je oporbeni čelnik, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.

Komentara 6

AN
angeomihael
20:01 02.05.2019.

Tiranin Maduro mora pasti.On voli piti krv sirotinje.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:47 02.05.2019.

Pojavio se Opservatorij društvenih sukoba u Venecueli. Onaj za Siriju nalazio se u Londonu i davao cijeli niz neistinitih informacija u javnost. Guaido, samoproglašeni predsjednik, se ne pojavljuje. Poziva putem društvenih mreža narod Venecuele da izađe na ulice Caracasa i sabotira vlast a sam se drži sigurnog i tajnog mjesta daleko od ulica Caracasa. Izašle su informacije da vojnici koji su dezertirali iz Venecuele i otišli u Kolumbiju a podržavaju Guaida žive u teškim uvjetima i nitko se ne brine o njima. Nemaju niti vodstvo niti upute i njihov moral i opredjeljenost su se razvodnili. Nema naznaka da bi se u ovom trenutku neki od garnizona pridružili Guaidu u rušenju ustavnog poretka. Situacija je teška ali nema novih divezija na sustavima opskrbe električnom energijom i pitkom vodom. Na snazi su i dalje sankcije SAD-a i EU gdje je sav novac Venecuele blokiran i neupotrebljiv za državne svrhe i nedostupan vladi predsjednika Madura, prema obrascu koji je primjenjen na arapske izvoznike nafte poput Libije. Za razliku od Libije još nema otvorene intervencije plaćenika stranih naftnih kompanija i skupina ubačenih naoružanih provokatora koji su Libiju dugoročno odveli u propast i stavili Libiju u polukolonijalne uvjete prisilivši stanovnike na izbjeglištvo. Očito je da je postavljanje Guaida kao potpuno nesposobnog organizatora teški neuspjeh SAD-a, ali na dulje staze SAD dobiva u svom globalnom gospodarskom ratu s Kinom, jer je Kina prisiljena plaćati naftu znatno skuplje.

Avatar Tračalo
Tračalo
08:21 02.05.2019.

Velika većina je protiv samoproglašenog gadura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije