Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Trošev

Novi lider Wagnera Putinov je miljenik, veteran Afganistana i Sirije?

Andrej Trošev
Foto: KREMLIN.RU/REUTERS
1/8
24.08.2023.
u 15:50

Nakon neuspjelog puča Putin je kazao da bi na čelu Wagnera rado vidio 61-godišnjeg Andreja Troševa zvanog Sijedi

Točno 18 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon navodne likvidacije vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je prema ruskim službama poginuo u padu zrakoplova Embraer u ruskoj regiji Tver kod mjesta Kuženkino dok je putovao iz Moskve u Sankt-Peterburg, u Rusiji se već uveliko špekuliralo o njegovu nasljedniku, ako se Vladimir Putin nije odlučio potpuno riješiti wagnerovaca. Prema mnogim izvorima to bi mogao biti Putinov miljenik i poslušnik, 61-godišnji Andrej Trošev zvan Sijedi.

Pod sankcijama Zapada

Naime, kako pišu ruske novine Kommersant, još ranije, pet dana nakon neuspjele pobune Wagnerove skupine prije dva mjeseca, 24. lipnja, Putin se sastao s Prigožinom i nizom starijih boraca Wagnera i u kontekstu neizvjesnosti oko budućnosti skupine Wagner Putin je predložio je da im zapovijeda viši zapovjednik po imenu Andrej Trošev umjesto Jevgenija Prigožina. Putin je tada Wagnerovim plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševom, pišu ruske novine Kommersant.

VEZANI ČLANCI: 

Prema dokumentima o sankcijama Europske unije, Andrej Trošev nosi nadimak Sedoi (Sijedi) te je umirovljeni pukovnik koji se ističe kao jedan od izvršnih direktora Wagner grupe. Rođen u travnju 1962. u Lenjingradu, današnjem Sankt-Peterburgu, Putinovu rodnom gradu, u bivšem Sovjetskom Savezu gdje je završio artiljerijsku akademiju. Dokumenti Europske unije detaljno opisuju Troševovu ulogu kao "šefa stožera" operacija Wagner grupe u Siriji, gdje je ta grupa pružala podršku sirijskoj vladi pod vodstvom Bashara al-Assada.

"Andrej Trošev izravno je sudjelovao u vojnim operacijama Wagnerove skupine u Siriji. Posebno se istaknuo na području Deir ez-Zora. Njegov je ključni doprinos Basharu al-Assadu i sirijskom režimu", stoji u dokumentima o sankcijama. Trošev je bio blisko povezan s nekoliko istaknutih osoba u Wagner grupi, uključujući osnivača Dimitrija Utkina (koji je navodno poginuo u zrakoplovu s Prigožinom).

Trošev se također nalazi na popisu osoba koji su podložne financijskim sankcijama Velike Britanije, gdje je opisan: "Izvršni direktor Wagner grupe. Podržavao je sirijski režim, bio je član milicije te sudjelovao u represiji nad civilnim stanovništvom u Siriji."

VEZANI ČLANCI: 

Usmjeravaju migrantski val

Kao veteran mnogih ratova Trošev je sudjelovao u Afganistanu tijekom sovjetsko-afganistanskog ratu te se istaknuo na Sjevernom Kavkazu, posebno u Čečenskom ratu, dok je služio u ruskim vojnim snagama. Također je bio zapovjednik u SOBR-u, posebnoj jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju Ministarstva unutarnjih poslova Rusije. Za svoje zasluge Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvijezde za službu u Afganistanu. Godine 2016., dobio je najviše rusko priznanje "Heroj Rusije" za vođenje napada na Palmiru u Siriji protiv terorista Islamske države.

Mnogi smatraju da Putin ni u kojem slučaju neće povući ruske plaćenike iz Afrike, koji se tamo bore za geopolitičke interese Kremlja, a crpe i znatne količine rudnih bogatstava, rijetkih metala, dijamanata... Također, plaćenici Wagnera sudjeluju u Africi i u unosnom poslu krijumčarenja migranata koje šalju prema Europi kako bi dodatno destabilizirale Europsku uniju.

VIDEO Snimke s mjesta gdje je pao zrakoplov u kojem je bio Prigožin

Komentara 40

NI
Ninica
16:34 24.08.2023.

Koliko je ovaj rat užasan, toliko je javnosti, nadam se, otvorio oči vezano za destabilizacijske načine djelovanja ruske politike po svijetu.

Avatar boring2
boring2
17:07 24.08.2023.

To tamo je opća shizofrenija: kaže onaj notorni Solovjev - tumačeći da je Putin oprostio Prigožinu i da nije imao nikakva razloga nauditi mu - kaže mrtav hladan da je Putin "čovjek od riječi" i da NIKADA ne bi lagao. Ono što je Macronu obećao, gledajući ga u oči 10 dana prije agresije, da neće napasti se valjda ne računa.

DU
Deleted user
17:55 24.08.2023.

zna li letit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije