Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izglasan

Novi EU zakon za jeftinije i dostupnije spasonosne lijekove

lijekovi
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
04.10.2018.
u 12:44

Prema novom sustavu, Hrvatska će moći koristiti procjene koje su već obavili stručnjaci iz, primjerice, Švedske i tako uštedjeti vrijeme i novac

Europski parlament je velikom većinom izglasao reformu sustava procjene zdravstvenih tehnologija, čija su svrha jeftiniji lijekovi i uštede u zdravstvenim sustavima država članica.

Do sada je svaka od 28 država članica odvojeno ispitivala učinkovitost i korisnost novih lijekova i medicinskih uređaja te na temelju tih procjena pregovarala s farmaceutima o cijenama. Prema novom sustavu, Hrvatska će moći koristiti procjene koje su već obavili stručnjaci iz, primjerice, Švedske i tako uštedjeti vrijeme i novac. Osim ekonomskih benefita, reforma će ubrzati pristup najnovijim lijekovima jer će se umjesto 28, moći raditi samo jedna procjena njihove učinkovitosti.

- Zdravlje je neprocjenjivo, ali zdravstvo košta. Slučaj s cijenom novih lijekova za djecu s rijetkim bolestima je pokazao koliko skupe mogu biti inovativne terapije. Cijene lijekova protiv raka u zadnjem su desetljeću porasle 10 puta u odnosu na njihovu učinkovitost. Zajednička procjena kliničke učinkovitosti na razini EU će osnažiti pregovaračku poziciju država, pogotovo manjih, pri određivanju cijena lijekova - pojašnjava dr. Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka koja je sudjelovala u izradi novog zakona.

Manje države članice poput Hrvatske, koje nemaju razvijene kapacitete za procjene učinkovitosti novih lijekova, uvelike se, nastavlja Borzan, oslanjaju na procjene kliničke učinkovitosti koje dobiju od proizvođača, odnosno samih farmaceutskih tvrtki. Novi sustav će u konačnici dovesti do povećanja javnih kapaciteta za procjene kliničke učinkovitosti.

- Koristi od tješnje suradnje nacionalnih HTA tijela će imati svi: pacijenti, farmaceuti, liječnici i zdravstveni sustavi, odnosno porezni obveznici. Ako sustav zaživi kako je zamišljen, u konačnici bi cijene inovativnih lijekova i medicinskih uređaja trebale biti pristupačnije za pacijente i zdravstvene sustave - zaključuje B. Borzan.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije