Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI ČLANOVI

Nove nevolje: Vidović i Šalaj odustali od pisanja programa SDP-a

04.11.2017.
u 17:45

Nezadovoljni članovi skupine za program tvrde da su se sastali nekoliko puta i da se pokazalo da o većini stvari imaju oprečna mišljenja

Iako je Glavni odbor SDP-a prije više od tri mjeseca imenovao radnu skupinu za pisanje novog stranačkog programa, kojoj je na čelu sam predsjednik stranke Davor Bernardić, do danas se po tom pitanju nije puno napravilo. Tvrdi to nekoliko članova same skupine s kojima smo razgovarali, a koji kažu da se u stotinjak dana od kada su imenovani nisu uspjeli dogovoriti ni o metodologiji po kojoj će se program raditi.

Nezadovoljni sastavom

Od imenovanja do danas sastali su se, kažu, svega nekoliko puta, a koliko je situacija neozbiljna najbolje, dodaju, govori podatak da je dvoje članova skupinu već napustilo. I to politolog Berto Šalaj i bivši SDP-ov ministar rada Davorko Vidović koji je autor stranačkog programa iz 1996. godine. Obojica su se, doznajemo, ispričala prevelikim obvezama, a u kuloarima se može čuti kako je pravi razlog napuštanja skupine taj što nisu bili zadovoljni ni dinamikom ni načinom ni ozbiljnošću rada na novom programu. Nezadovoljni sugovornici iz radne skupine kažu da je cijela priča shvaćena vrlo neozbiljno i da se pokazalo kako je nemoguće očekivati da će jedno tako široko tijelo u kojem je više od 12 ljudi, koji se o mnogo toga ne mogu ni dogovoriti jer imaju potpuno oprečna mišljenja, izroditi kvalitetni stranački program. Problem je, kaže jedan naš sugovornik, nastao u samom startu jer je mnogima sporan od početka bio i sam sastav skupine, a trzavice su nastale i kada je trebalo odlučiti hoće li se program pisati ispočetka ili će se program iz 1996. godine uzeti kao podloga. Neki članovi skupine čak su tvrdili da je program nepotreban jer to “nitko ne čita” uz argumente kako za takve stvari postoje stranački savjeti. A zbog nekoordiniranosti neki su predlagali i da se održi radionica kako program uopće treba pisati.

– Od tog programa, realno, neće biti ništa nastavi li se na ovaj način s radom. U najboljem slučaju nešto će se zbrzati i sastaviti kao što je bio slučaj sa Statutom tek reda radi – kaže jedan član radne skupine.

U vrhu stranke potvrdili su da su se i Vidović i Šalaj zahvalili na povjerenju i ispričali obvezama, ali i ističu kako unatoč tome sve ide svojim tokom. Poručuju i kako su najglasniji kritičari upravo oni koji svoj dio posla nisu napravili što jest problem i što će se morati promijeniti. Posebno upiru prstom u Karolinu Leaković koja je, kažu, dobila zadatak da izradi nacrt poglavlja koje se tiče ravnopravnosti, dostupnosti obrazovanja i sloboda. A nije, kaže naš izvor, to isporučila, dok su svi ostali, kaže, posao gotovo priveli kraju.

Obećao pa neka ispuni

– Neke će se stvari i ljude očito morati mijenjati. Važno je ljude suočiti s njihovim kompetencijama. Očito je da neki ne mogu ili ne znaju – kaže naš izvor iz čega je jasno da Leaković može očekivati smjenu.

Izvori iz skupine nezadovoljni načinom rada na programu kažu pak da micanje Leaković problem neće riješiti jer je on druge prirode te zaključuje da je odgovornost na Bernardiću koji je program i obećao donijeti.

Komentara 15

KR
kruti190
18:03 04.11.2017.

partija na APARATIMA!!!!

DU
Deleted user
18:52 04.11.2017.

Cirkus Colorado nastavlja turneju.

DU
Deleted user
18:51 04.11.2017.

bivši profesor marsizma piše program stranke i oni su kao nova stranka s novim ciljevima itd.itd. o užasa..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije