Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se izvući

Borut Pahor ima vlastiti plan za arbitražni spor?

Borut Pahor
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
30.08.2017.
u 13:54

Prema neslužbenim informacijama Pahor u ovoj fazi sa svojim planom ne želi ići u javnost

Slovenski predsjednik Borut Pahor ima vlastiti plan kako se izvući iz arbitražne zamke s Hrvatskom, situacije u kojoj slovenska vlada inzistira na što skorijoj implementaciji arbitražne presude, dok Hrvatska tu presudu ne smatra obvezujućom jer je arbitraža kompromitirani proces pa zato predlaže dijalog o spektru otvorenih pitanja, piše u srijedu slovenski list "Večer".

"Od izvora bliskih predsjednikovu uredu neslužbeno doznajemo da Pahor ima spreman plan kako se izvući iz arbitražne zamke. Taj se plan očito razlikuje od vladine taktike", navodi mariborski list.

Prema neslužbenim informacijama Pahor u ovoj fazi sa svojim planom ne želi ići u javnost, sve dok o njemu ne obavijesti vladu, parlament, ali i opoziciju, kako bi za njega dobio potporu.

List podsjeća da je Pahor početkom tjedna upozorio na "pogrešna mišljenja" kako Hrvatskoj treba "nametnuti silom" arbitražno rješenje jer bi to štetilo i međunarodnoj poziciji Slovenije, te se založio za dijalog i dobre odnose sa susjednom državom. To je očito drukčija "taktika" od one koju su nekim zadnjim izjavama sugerirali premijer Miro Cerar, a osobito ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, no u Pahorovu krugu ne žele komentirati je li to bila indirektna kritika vlade, prenosi mariborski list.

Cerar, a osobito Erjavec, inzistiraju da se arbitražno rješenje što prije primijeni, pa bi Erjavec  sljedeći planirani sastanak premijera Cerara s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem uvjetovao upravo "jasnim" pristankom Hrvatske na implementaciju arbitražne presude, osobito na moru.

Slovenski je ministar uz to rekao da je granicu u Piranskom zaljevu trebalo primijeniti odmah, a ne "gubiti vrijeme" na dijalog s Hrvatskom koji ga podsjeća na dijalog gluhih jer Zagreb ostaje na svojim pozicijama.

"Za razliku od Cerara, a posebice Erjavca, Pahor se zauzima za smirene tonove u odnosima s Hrvatskom i nastavak dijaloga iako je svjestan da će dolaziti i do incidentnih situacija u vezi s primjenom arbitraže", navodi mariborski list.

Pahor je, podsjeća "Večer", na određeni način "otac" arbitražnog sporazuma iz 2009. godine jer ga je kao predsjednik tadašnje slovenske vlade supotpisao, a još uvijek ga smatra svojim najvećim uspjehom na području vanjske politike.

Pahor uskoro stupa i u službenu kampanju pred predsjedničke izbore koji će se održati 22. listopada i na kojima očekuje pobjedu i drugi mandat, te smatra da će arbitražna presuda jednom svakako biti implementirana i na kopnu i na moru, no da su za njezinu  primjenu potrebni dijalog i dobri odnosi s Hrvatskom, navodi mariborski list.

Komentara 16

NA
navijeke
14:13 30.08.2017.

Nadam se da nitko iz hrvatskog državnog vrha neće nasjesti na ovu bajku. "Mirotvorac" Pahor je po hrvatske interese daleko pogubniji od ne pretjerano inteligentnih populističkih brbljavaca poput Erjavca i Cerara.

NE
Necujato
14:40 30.08.2017.

A meni Mojca rekla da ce dati sve bez ikakvih pregovora

DU
Deleted user
14:21 30.08.2017.

Navodno je Pahor načinio planove izgradnje zida i montaže bodljikave žice preko Savudrijske vale..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije