Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Zaustavio sam teroriste’

Orban Bruxellesu: Za našu ogradu platite i vi 400 milijuna eura!

Viktor Orban
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.09.2017.
u 09:15

EK će razmotriti mađarsko pismo, no naglasili su da Komisija ima politiku da ne financira zidove i ograde na vanjskim granicama

U najnovijoj otvorenoj gesti prkošenja institucijama EU, mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Europske komisije da mu nadoknadi troškove gradnje ograde od žilet-žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom, pomoću koje je 2015. zaustavio izbjeglice i migrante.

“Štitili smo cijelu EU”

U pismu poslanom predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, Orban traži da EU plati 400 milijuna eura, polovicu ukupnog iznosa koji je Mađarska potrošila za “gradnju ograde, obuku i upućivanje tri tisuće graničnih lovaca” na migrante.

- Time je naša zemlja štitila ne samo sebe, nego čitavu Europu od priljeva ilegalnih migranata. Nije pretjerano reći da su mađarski porezni obveznici financirali sigurnost europskih građana. Vrijeme je da europska solidarnost konačno prevlada i u praksi, u području zaštite granice. Bilo bi najrazumnije da podijelimo troškove - napisao je Orban.
Komisija je jučer dala prvu reakciju kroz izjavu glasnogovornika Alexandra Wintersteina, koji se trudio pristojno najaviti da će EK razmotriti mađarsko pismo, no i naglasio da Komisija ima politiku da ne financira zidove i ograde na vanjskim granicama.

- Financiramo mjere za upravljanje granicama, kao što je nabava opreme za kontrolu, no ograde ne financiramo. To se neće promijeniti - rekao je. Od lipnja 2015., mađarski je premijer počeo voditi politiku izgradnje granične ograde na južnoj mađarskoj granici s ciljem zaustavljanja ulaska izbjeglica i migranata koji su se kretali iz smjera Srbije preko Mađarske prema Austriji i Njemačkoj.

Odbio i sustav kvota

Orban je tu politiku nastavio i kad je postalo očito da za to nema potporu praktički nikog drugog u EU. Kad je zazidao granicu prema Srbiji, preusmjerio je migrantsku rutu iz Srbije prema Hrvatskoj, no hrvatska vlada tada je preusmjeravala migrante preko hrvatsko-mađarske granice, što je Orbana potaklo da izgradi ogradu i prema Hrvatskoj. Uvjeren da je jedino njegova politika nošenja s migrantskom krizom ispravna, a da politika Njemačke i politika EU samo pogoršava migrantsku krizu, Orban je odbio sudjelovati u relokaciji 120.000 izbjeglica po čitavoj EU kroz sustav kvota. Kvote su zamišljene kao mehanizam solidarnosti čitave EU s državama koje su prve na udaru migrantskih valova (Italijom i Grčkom), no Orban sada traži da čitava EU bude solidarna s njegovom žilet-žicom, za čiju gradnju nitko u EU nikad nije dao ni verbalno ni pisano odobrenje. 

Komentara 107

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:26 02.09.2017.

Orbane.... kralju.,., svaka Ti čast

KL
klasika
09:20 02.09.2017.

Za ovaj i za sve poteze predsjednika Orbana njemački i austrijski građani se u komentarima klanjaju do poda i masovno žele da se kandidira za predsjednika u EU, pa da mogu birati političara, a ne marionete.

TA
tarzan
09:33 02.09.2017.

Kapa do poda, predsjedniče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije