Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orban Bruxellesu: Za našu ogradu platite i vi 400 milijuna eura!

EK će razmotriti mađarsko pismo, no naglasili su da Komisija ima politiku da ne financira zidove i ograde na vanjskim granicama
02. rujna 2017. u 09:15 108 komentara 5105 prikaza
Viktor Orban
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U najnovijoj otvorenoj gesti prkošenja institucijama EU, mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Europske komisije da mu nadoknadi troškove gradnje ograde od žilet-žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom, pomoću koje je 2015. zaustavio izbjeglice i migrante.

migranti italija POMORSKI AKTIVISTIČKI RAT ‘Obranite Europu’ presreće brodove s izbjeglicama i vraća ih na afričku obalu

“Štitili smo cijelu EU”

U pismu poslanom predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, Orban traži da EU plati 400 milijuna eura, polovicu ukupnog iznosa koji je Mađarska potrošila za “gradnju ograde, obuku i upućivanje tri tisuće graničnih lovaca” na migrante.

- Time je naša zemlja štitila ne samo sebe, nego čitavu Europu od priljeva ilegalnih migranata. Nije pretjerano reći da su mađarski porezni obveznici financirali sigurnost europskih građana. Vrijeme je da europska solidarnost konačno prevlada i u praksi, u području zaštite granice. Bilo bi najrazumnije da podijelimo troškove - napisao je Orban.
Komisija je jučer dala prvu reakciju kroz izjavu glasnogovornika Alexandra Wintersteina, koji se trudio pristojno najaviti da će EK razmotriti mađarsko pismo, no i naglasio da Komisija ima politiku da ne financira zidove i ograde na vanjskim granicama.

- Financiramo mjere za upravljanje granicama, kao što je nabava opreme za kontrolu, no ograde ne financiramo. To se neće promijeniti - rekao je. Od lipnja 2015., mađarski je premijer počeo voditi politiku izgradnje granične ograde na južnoj mađarskoj granici s ciljem zaustavljanja ulaska izbjeglica i migranata koji su se kretali iz smjera Srbije preko Mađarske prema Austriji i Njemačkoj.

Odbio i sustav kvota

Orban je tu politiku nastavio i kad je postalo očito da za to nema potporu praktički nikog drugog u EU. Kad je zazidao granicu prema Srbiji, preusmjerio je migrantsku rutu iz Srbije prema Hrvatskoj, no hrvatska vlada tada je preusmjeravala migrante preko hrvatsko-mađarske granice, što je Orbana potaklo da izgradi ogradu i prema Hrvatskoj. Uvjeren da je jedino njegova politika nošenja s migrantskom krizom ispravna, a da politika Njemačke i politika EU samo pogoršava migrantsku krizu, Orban je odbio sudjelovati u relokaciji 120.000 izbjeglica po čitavoj EU kroz sustav kvota. Kvote su zamišljene kao mehanizam solidarnosti čitave EU s državama koje su prve na udaru migrantskih valova (Italijom i Grčkom), no Orban sada traži da čitava EU bude solidarna s njegovom žilet-žicom, za čiju gradnju nitko u EU nikad nije dao ni verbalno ni pisano odobrenje. 

Putin i Orban “Potkopavaju EU” Odmetnik Orban opet s Putinom migranti italija LIBIJSKA RUTA Broj migranata u Italiji srezan 86 % u kolovozu SPAJANJE OBITELJI Njemačka pred novim izbjegličkim valom
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Orbane.... kralju.,., svaka Ti čast

 • klasika:

  Za ovaj i za sve poteze predsjednika Orbana njemački i austrijski građani se u komentarima klanjaju do poda i masovno žele da se kandidira za predsjednika u EU, pa da mogu birati političara, a ne marionete.

 • tarzan:

  Kapa do poda, predsjedniče!