Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruščica

Nova škola zjapi prazna, jer je nadležni ne žele opremiti i osposobiti za nastavu

škola u Ruščici
Ivica Galovic/PIXSEL
03.03.2014.
u 23:49

Kapaciteti novoizgrađene škole vrijedni desetak milijuna kuna predviđeni su za 400 učenika, a pohađali bi ju i učenici iz susjednih sela.

Nova škola u Ruščici nedaleko od Slavonskog Broda mjesecima zjapi prazna, a nastavu svega nekoliko stotina metara dalje četrdesetak učenika pohađa u staroj, trošnoj i neprimjerenoj zgradi.

Kapaciteti novoizgrađene škole vrijedni desetak milijuna kuna predviđeni su za 400 učenika, a pohađali bi ju i učenici iz susjednih sela. Površine je 3000 četvornih metara i ima 16 učionica, školsku sportsku dvoranu i sportsko igralište. S izgradnjom se započelo 2011. godine, a većim dijelom financirana je iz programa EIB 2 preko m inistarstva regionalnog razvoja, te djelomično općine Klakar i Brodsko-posavske županije. Do danas, a od njenog završetka prošlo je dosta mjeseci, škola nije opremljena i osposobljena za nastavu.

Roditelji su ogorčeni, svakodnevno gledaju velebni objekt u središtu sela, a djeca im na nastavu i dalje idu u staru školu. Problem je nastao zbog nekoordiniranosti županije i grada na provedbi ovog projekta i poslovičnog političkog neslaganja stranački suprostavljenih vlasti, pa se sada kada je škola gotova još uvijek ne zna tko, šta i koliko učionica treba i li želi opremiti.

Foto: Ivica Galovic/PIXSEL/Facebook

(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Nova škola u Ruščici izgrađena je kao područna škola gradske osnovne škole "Vladimir Nazor", no u Gradskoj upravi tvrde kako je u provedbi projekta izgradnje škole grad potpuno ignoriran kao osnivač. Tadašnja jednostranačka HDZ linija " općina - županija - ministarstvo " , tvrde, odlučila ju je izgraditi unatoč činjenici kako to područje ima tri puta manje učenika od obližnje Gornje Vrbe, gdje bi prema njihovu mišljenju gradnja nove škole bila potrebnija.

U županiji pak ne prihvaćaju primjedbe da grad nije imao ništa s gradnjom škole. Pitaju se kako to da gradonačelniku ne smeta dolaziti i slikati se ispred škole, te tvrde kako je grad dužan izdvojiti dio sredstava razmjeran broju učenika OŠ "Vladimir Nazor" u područnoj školi u ukupnim sredstvima koje dobiva kroz decentralizirane funkcije osnovnog školstva. Rješenje i ovog problema najvjerojatnije će doći iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta , no gotovo godinu dana iz njegovih ureda čeka se tražena suglasnost o osamostaljenu četiri osnovne škole , među kojima je i škola u Ruščici. Ukoliko dugoočekivana suglasnost jednog dana napokon i stigne, te se škola osamostali prešla bi u nadležnost županije koja tada preuzima bigu o njoj.

>> Nemaju četiri milijuna kuna za režije, 36 škola prestat će raditi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije