Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što će reći Ingrid?

Njemački predsjednik: Svi u EU trebaju govoriti engleski

Europska Unija
PIXSELL
23.02.2013.
u 09:23

To bi, rekao je njemački predsjednik Joachim Gauck, stvorilo veći osjećaj zajedništva među Europljanima.

Njemački predsjednik Joachim Gauck predložio je jučer u Berlinu da engleski jezik i službeno postane zajednički jezik Europske unije, javlja londonski Guardian i njemačka agencija DPA. U tjednu u kojem smo otkrili kako nas na engleskom jeziku predstavlja Ingrid Antičević Marinović u Europskom parlamentu, predsjednik najmoćnije europske zemlje tako se svrstao među one koji zagovaraju da se umjesto 23 službena jezika EU (od 1. srpnja, zajedno s hrvatskim jezikom bit će ih 24) počne koristiti jedan zajednički službeni jezik - engleski.

To bi, rekao je predsjednik Joachim Gauck, stvorilo veći osjećaj zajedništva među Europljanima.

- Uvjeren sam da u Europi mogu jedan pored drugog živjeti i osjećaj pripadnosti vašem materinjem jeziku, kao i upotrebljiv engleski jezik za sve životne situacije i sve životne dobi - rekao je predsjednik Njemačke u govoru u Berlinu u kojem je apelirao na građane Velike Britanije da ne napuštaju EU, što je mogućnost koja se otvorila nakon što je njihov premijer David Cameron obećao referendum o ostanku ili izlasku iz Unije.

Naglasio je da je za mlade ljude diljem Europe engleski jezik postao "lingua franca". Na što bi jedna hrvatska europromatračica vjerojatno uzviknula: - Lingva franka? Bat aj no spik frenč, aj spik ingliš, tenk ju...

Od prijedloga njemačkog predsjednika vjerojatno strahuje i odlazeći slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je također potpuni antitalent za engleski jezik. Kad ga je nedavno jedan strani novinar u Bruxellesu pitao o problemu Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, otkrilo se ne samo da Erjavec govori vrlo lošim engleskim jezikom nego ni da ne zna pravilno izgovoriti ime susjedne zemlje. Desetak puta ponavlja nešto što zvuči kao "kroaša". Zvučni zapis njegove izjave možete poslušati na portalu ljubljanskog Dela. http://www.delo.si/assets/media/audio/20130222//erjavec.mp3 

>>Ingrid Antičević u Europarlamentu: 'People must trust us! Thank you'

>>EK: Hrvatska će biti ekonomski zemlja slučaj u Europskoj uniji

>>'U EU ću govoriti hrvatski uz umetanje ča – kaj i bre – ba'

Komentara 29

BM
Boris Markovic
10:05 23.02.2013.

Sledecih par godina ce biti vrlo interesantne. Prvo kljucno pitanje je hoce li se UK odrzati. Ako se odrzi, sledece pitanje je hoce li stvarno izaci iz EU. Ja ovo vidim kao pokusaj da se UK malo odobrovolji, jer Kamerun preti referendumom o izlasku UK iz EU 2015. Ako referenduma bude, UK izlazi 100%. Da li je Nemackoj vazno da UK ostane u EU?

AL
Alkana
10:09 23.02.2013.

Kakve su ti Nijemci budaletine! Kraj svog prekrasnog i bogatog jezika silom hoće govoriti engleski umjesto da porade malo na afirmaciji svog jezika. Pa zar je VB veća i bolja od Njemačke? I kad Nijemci dođu k nama i nešto ih pitaš na njemačkom (kojeg dobro govoriš) on ti odgovori na engleskom - kao da se srame svog jezika. Jadno!

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:41 23.02.2013.

Svaka cast,.....prijedlog vrijedan respekta. Ja sam jos prije 10 godina isao jos dalje i govorio da mi trebamo pored hrvatskog uvesti engleski da bude paralelan sluzbeni jezik u hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije