Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leopardi i Challengeri

Njemački i britanski tenkovi stigli u Ukrajinu: 'Vjerujemo da mogu utjecati na situaciju na frontu'

Ukrainian PM Shmyhal and Defence Minister Reznikov stand on one of the first Leopard 2 tanks delivered from Poland, in an undisclosed location in Ukraine
Foto: UKRAINIAN GOVERNMENTAL PRESS SER
1/7
28.03.2023.
u 13:19

Osim 18 njemačkih Leoparda 2, u Ukrajinu je stiglo i 14 britanskih tenkova Challenger 2. Ministar obrane Ukrajine snimio se dok su ih izveli na probnu vožnju

Prvi britanski tenkovi Challenger 2 stigli su u Ukrajinu gdje su u toku pripreme za eventualni protunapad nakon Ruske ofenzive koja je krenula u veljači. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov snimio se tijekom vožnje u jednom od tenkova i zahvalio Britancima na poslanim vozilima. Iz Ujedinjenog Kraljevstva rekli su još u siječnju kako Ukrajini namjeravaju poslati 14 ovakvih primjeraka. Ukrajinski ministar je na Twitteru uz video napisao: "Bio je užitak provozati se u prvom Ukrajinskom Challengeru 2. Tenkovi su nedavno stigli iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovi izvanredni strojevi uskoro će krenuti u borbene misije."

Osim britanskih, prema potvrdi glasnogovornice njemačkog Ministarstva obrane Iryne Zolotar, u Ukrajinu je stigla i pošiljka od 18 njemačkih tenkova Leopard 2. Dogovor o dostavi tenkova postignut je, nakon mnogo pregovora, u siječnju. Isprva je obećano 14 primjeraka, ali kasnije je ta brojka povećana na 18. Uz Njemačku tenkove su poslali Portugal (2 primjerka) i Švedska (10 primjeraka), a iz Poljske su došli i stariji modeli Leopard 2 A4. "Kako smo obećali, tenkovi su stigli u ruke naših ukrajinskih prijatelja. Siguran sam da mogu utjecati na stanje na bojišnici", rekao je ministar obrane Boris Pistorius. Uz tekove, krajem prošlog tjedna je Ukrajincima predano i 40 borbenih vozila Marder. Tenkovi Leopard 2 bili su glavno teško oklopljeno borbeno vozilo koje je trebalo Ukrajincima u čijim su zalihama bili tenkovi iz sovjetskog i post-sovjetskog perioda.

Ovi su tenkovi najpopularnija vozila svoje vrste među postrojbama NATO saveza. Dosežu brzinu od 65 kilometara na sat, s razmjerno malom potrošnjom goriva i vrlo su precizni čak i kad se kreću zahtjevnijim terenom. Vozilom upravljaju četiri osobe, a zemlje Europe raspolažu sa 2 tisuće primjeraka. Ukrajinski vojnici su tijekom posljednjih mjeseci u Njemačkoj obučavani kako ih koristiti. "Ukrajinski vojnici ne samo da su pokazali iznimnu motiviranost, već i sposobnost upravljanjem tehnologijom i savladavanja principa korištenja tenkova", rekao je zapovjednik njemačke vojske Björn Schulz za Der Spiegel.

VIDEO: Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Komentara 2

KO
Kolibri
13:33 28.03.2023.

U danasnjem sofisticiranom ratovanju dronovima, raketama, i modernim protutenkovskim sustavima, tenk vise nije odlucujuca prednost, vec smrtonosna zamka za posadu. Neka je sa srecom Ukrajincima, ali ja u danasnjeg tenka ne bih sjeo. Tukao sam 1991 i 1995 po tenku sa Osom, ali ovi protutenkovski sustavi danas su svjetlosnim godinama napredovali u odnosu na ono vrijeme tada i bas nekako suosjecam sa posadama tenkova, to moraju biti ili jako hrabri ili jako naivni ljudi.

BO
BorderGuard
21:29 28.03.2023.

Topit ce se kao i oni MRAP-i po Bakhmutu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije