Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka mornarica protiv morske bolesti gumom za žvakanje s vitaminom C

Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvijek izbjeći velike valove na otvorenom moru, a ako veći dio marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne se operacije u nekim slučajevima moraju prekinuti.
26. kolovoza 2019. u 11:18 1 komentara 247 prikaza
Njemačka mornarica/Ilustracija
Foto: Joerg Waterstraat/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bilo da je riječ o putnicima na brodovima ili o profesionalnim mornarima. S obzirom na to da lijekovi protiv mučnine mogu imati razne nuspojave, njemačka je mornarica odlučila testirati djelotvornost guma za žvakanje s visokom količinom vitamina C na svojim marincima. 

Ilustracija 80. obljetnica rata Poljska traži 850 milijardi eura odštete od Njemačke

Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istodobno djeluju sedativno i sprečavaju povraćanje, no njihova je česta nuspojava osjećaj umora i pospanosti, što je apsolutno neprihvatljivo za posadu vojnoga broda. 

S obzirom na ranije dokaze o tomu da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo djelovanje dulje nego u slučaju uzimanja antihistaminika, njemački vojni brodski liječnici početkom godine započeli su dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata, rekao je Andreas Koch s Pomorskoga medicinskog instituta.

Sjeverno more Zabrinjavajuće Zašto se njemački ribari raduju klimatskoj promjeni

Pojasnio je da se žvakanjem gume za žvakanje oslobađa visoka doza vitamina C i djeluje na način da sprečava ili uvelike smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo djeluje jer sadržaj gume brzo ulazi u tijelo putem sline. U sklopu istraživanja nekim će se vojnicima davati gume za žvakanje s vrlo visokom dozom vitamina C, a drugima neće. 

Vitamin C prirodno snižava razine histamina u ljudskome organizmu. Riječ je o kemijskim spojevima koji uzrokuju alergijske simptome, a njihova prevelika razina u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem. Različiti su razlozi koji potiču pojavu morske bolesti kod raznih osoba.  

Vodoinstalater Poslovi Ovo su najtraženija zanimanja u Njemačkoj

Najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom po kojemu je bolest i dobila svoj pučki naziv "morska bolest", a ponekad se koristi i naziv "nausea", koji korijen vuče iz starogrčke riječi za brod. Zabilježena je i pojava vrtoglavice koja obično nastaje pošto putnik napusti brod. 

"Primjerice, mnogi ljudi koji se nalaze na nekom plovilu reagiraju na 'ljuljanje' broda na valovima", kaže Koch. "U trbuhu svakih pet sekunda osjećate valove. Na to je osjetljiva velika većina ljudi". Morska bolest nastaje kada sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drukčije podražaje od ostalih receptora, osobito vidnih.

Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvijek izbjeći velike valove na otvorenom moru, a ako veći dio marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne se operacije u nekim slučajevima moraju prekinuti.

ZBOG VANJSKIH UTJECAJA Njemačko gospodarstvo bilježi pad drugi put u proteklih 12 mjeseci

"Komandni most najgore je mjesto na brodu za osjetljive članove posade", kaže kapetan fregate Bastian Fischborn. Sedam je godina plovio na 60-metarskom minolovcu, veći dio puta kao zapovjednik.

Ispripovijedao je da je jednom prilikom u ekstremnim vremenskim uvjetima trećina posade bila izvan službe zbog morske bolesti. Neki se nikada nisu uspjeli naviknuti na boravak na relativno malome brodu na nemirnome otvorenom moru, zbog čega su bili prisiljeni odustati od karijere u mornarici, rekao je Fischborn.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Barbasmora:

    Mozda se autor nece naljutiti ako ga informiram da se ric "mornarica" ne odnosi samo na uniformirane i naoruzane grupe...