Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačko gospodarstvo bilježi pad drugi put u proteklih 12 mjeseci

Uteg su za vodeće europsko gospodarstvo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, koje negativno utječu na izvozno orijentiranu industriju, i otvoreno pitanje britansko-europskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Europske unije.
14. kolovoza 2019. u 11:16 1 komentara 274 prikaza
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

industrija GOSPODARSTVO Njemački izvoz snažno pao u lipnju pod pritiskom trgovinskih sukoba

U razdoblju od travnja do lipnja njemački bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,4 posto, izvijestio je državni statistički ured Destatis.

To je drugi put u proteklih 12 mjeseci da gospodarstvo bilježi pad – aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu ali je Njemačka ipak izbjegla recesiju budući da su aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2018. stagnirale.

Prema tehničkim definicijama, recesija nastupa kada aktivnosti padaju na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u drugom tromjesečju stagnirale.

Uteg su za vodeće europsko gospodarstvo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, koje negativno utječu na izvozno orijentiranu industriju, i otvoreno pitanje britansko-europskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Europske unije.

Vrećice novi zakon Njemačka će potpuno zabraniti upotrebu plastičnih vrećica

U takvom je okruženju vanjskotrgovinska razmjena negativno utjecala na gospodarski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu.

Negativan utjecaj vanjskih faktora ublažava solidna domaća potražnja, poduprta snažnim tržištem rada i rastom plaća, ali i pojačanom državnom potrošnjom.

Tako je osobna potrošnja u Njemačkoj u drugom tromjesečju porasla snažnije nego početkom godine, a pojačana su i poslovna ulaganja, prema Destatisovu izvješću.

Smanjena su pak ulaganja u gradnju, bilježe u statističkom uredu.

Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromjesečju pridružila Velikoj Britaniji čije je gospodarstvo u istom razdoblju smanjeno 0,2 posto.

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • dino85:

    O čemmu vi o recesiji u Njemačkoj? Kod njih seckoturaju novci ulicom al se nitko više ne želi sagnuti i pokupiti, a ono malo što je ostalo nemože sve pokupit jer ih nema vremena potrošit. Da to je Nemačka recesija ... prikaži još! plakanje na visokom nivou, Nema tko hraniti tu zakuktalu lokomotivu, ugljena i lopata ima ali nema ložača i strojovođa za jeftinu lovu već se mora odriješiti kesa, a to oni neću.