Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE ODLUKA

Njemački ugledni list tvrdi: Scholz će odobriti slanje Leoparda 2 Ukrajincima

FILE PHOTO: Germany delivers its first Leopard tanks to Slovakia, in Bratislava
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
1/2
24.01.2023.
u 19:30

Nakon pisanja američkog lista, slično je objavio i Spiegel, navodeći kako će njemački kancelar Olaf Scholz odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajincima, čime će omogućiti saveznicima da učine isto

Nakon što je Poljska danas ranije od Njemačke službeno zatražila dopuštenje da Ukrajini isporuči tenkove Leopard, dopuštenje bi mogla dobiti već u srijedu, navodi američki medij Bloomberg, prema izjavama diplomata dobro upućenih u cijelu temu. Nakon pisanja američkog lista, slično je objavio i njemački Spiegel, navodeći kako će njemački kancelar Olaf Scholz odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajincima, čime će omogućiti saveznicima da učine isto.

S obzirom da se radi o tenkovima njemačke proizvodnje, zakon u Njemačkoj nalaže kako je za svaki izvoz vojne opreme potrebno dopuštenje njihove vlade. Odluči li Njemačka odbiti zahtjeve saveznika, stotine tenkova moglo bi ostati ''zarobljenima'' u Europi.

Glasnogovornik Vlade odbio je komentirati ove navode, no Spiegel navodi kako se ova odluka odnosi na najmanje jednu tvrtku tenkova koji će biti isporučeni iz zaliha Bundeswehra.

Inače, Poljska već tjednima poziva Njemačku da odustane od opreznog pristupa, a poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak da očekuje "brzo" odobrenje. Sam Scholz odbio je komentirati na pitanje hoće li biti odluke u srijedu. 

Rasprava o slanju borbenih tenkova za potporu kijevskoj vojsci i potencijalnom ponovnom preuzimanju teritorija postala je žarište među NATO saveznicima. Američki i europski dužnosnici kritizirali su Scholzovo sporo donošenje odluka, rekavši da bi njemački čelnik trebao biti odlučniji.

Ove teme dotaknuo se danas i vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista, a kazao je kako ''nitko ne tvrdi da će Ukrajina dobiti rat ako dobije Leoparde'', ali će nesumnjivo ojačati svoju poziciju.

>> VIDEO Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

Ključne riječi

Komentara 65

LI
Limun
22:31 24.01.2023.

Zbog nepotrebnog bratoubilačkog sukoba među zapadnoeuropskim silama 1940ih, sovjetska rusija je u svibnju 1945e uspjela okupirati pola srednje i cijelu istočnu europu te u okupiranim zemljama postaviti diktatore poput krvnika tita, pol pota, chaucescua i sličnih, ...zato je dobro što danas Amerika, Eu i Njemačka blisko surađuju preko euroatlantskih integracija i aktivno podupiru herojsku Ukrajinsku obranu

LE
LeonardoGoldman
23:33 24.01.2023.

Ti tenkovi ce sigurno donjeti mir. Uzivajte bidenovci. Usput, jel Biden ono bio optuzen za uzmemiravanje djecaka?

PD
plavi-devet
18:26 24.01.2023.

Znaci krece traktorijada uskoro. Ukrajina dobiva mocne tenkove, iduci na redu su avioni, artiljeriju vec imaju, a bit ce i raketa veceg dometa. Kad krene ofanziva u sustavu integriranog bojista tu ruje nemaju sto traziti. Nikakvo vagneriranje ni masa ljudstva s puskom tu ne pomaze. Samo bezanija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije