Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor

Nismo zadovoljni proračunom, tražimo smanjenje rashoda za 2 mlrd. kuna

Darinko Kosor
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
11.03.2016.
u 12:48

HDZ-ov Ivan Šuker brani proračun.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, član vladajuće Domoljubne koalicije, nije zadovoljan prijedlogom proračuna koji je, kaže, vidio tek jučer kad je prezentiran na Vladi.

– HSLS je očekivao puno više od prijedlog proračuna, i do idućeg petka kad ćemo glasati o njemu očekujemo bitne korekcije. Mi smo napravili analizu izvršenja proračuna za prošlu godinu i kad pogledate, to je skoro identično s planom za 2016. godinu. Niti jedna reforma koju smo komunicirali u vrijeme izbora nije ugrađena u prijedlog proračuna. Tražimo da se rashodovna strana smanji za još 2 milijarde kuna, jer je ona fiksna kad je jednom izglasate, a prihodovna strana je temeljena na visokom rastu od dva posto i ona je virtualna. Sve institucije predviđaju rast od 1,6 posto, znači može nam se desiti da rashodi budu u potpunosti konzumirani, a da prihodi budu manji, pa ćemo ostvariti još manje rezultate nego bivša vlada – tvrdi Kosor te dodaje kako se smanjenja mogu napraviti na masi plaća, javnoj nabavi, u zdravstvu i na subvencijama. Nije mogao, kaže, ranije intervenirati jer je i on, kao i svi građani, proračun vidio tek kada je prezentiran na Vladi.

– Proračun je radila Vlada, ali zato imamo ovih sedam dana da se naprave korekcije, tako da prihvati naše amandmane. Vidjet ćemo što će ministar reći, očekujemo da se rashodovna strana smanji i da time izvršimo ono što smo obećali građanima, odnosno reforme. Vidjet ćemo hoćemo ga podržati, to je najvažniji dokument RH, o njemu ovise građani, nije lako glasati protiv ili za, ali učinit ćemo sve da se popravi. Ako su izvršenje za 2015. i plan za 2016. isti, gdje su onda reforme – zanima Kosora. Na pitanje je li smanjenje rashodovne strane proračuna za 2 milijarde kuna uvjet, odgovara da će vidjeti u raspravi, jer HSLS nikada nešto ne uvjetuje nego apelira na zdravi razum, a vidi da su uštede moguće.

HDZ-ov Ivan Šuker brani proračun.

– U ovoj godini mandata teško je napraviti drastične promjene, treba izmijeniti zakone u svibnju i lipnju tako da se u proračunu 2017. godine vidi jasan smjer u kojem ide ova Vlada. Ne znam bi li vi bili u stanju u mjesec dana napraviti zakon koji zadire u neka prava, trebamo biti realni koliko vremena treba za donijeti zakone koji traže i široku javnu raspravu – naglašava Ivan Šuker.  

>> Prijedlog proračuna je nerealan, a od najavljenih reformi ostale samo one koje se prelamaju preko leđa najugroženijih

Komentara 10

KA
KaNiDora
13:40 11.03.2016.

Šuker je mućak u HDZ.. nema pojma a populist je Iako se slažem da je proračun loš i da treba smanjiti za 2 mlrde

OK
okus
13:28 11.03.2016.

Sramota od proracuna. Djeci koja padaju u nesvijest od gladi u skolama skresano! Politickim uhljebima povecano. Dao vam Bog po zaslugama. Dno pakla ste.

BA
balic
13:00 11.03.2016.

Jasno da kvazidomoljubi brane proracun,njima vise narodu manje. Nije cudo da je Most prekinio saborsku sjednicu i prihvacenje zakona domoljuba.ha ha ha mislio ih Reiner preveslati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije