Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapovjednik Jaram:

'Nikad nije bilo ovakve orkanske bure. Nikad, nikad! Nije mi bilo svejedno'

Jadrolinija Lastovo
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
01.03.2019.
u 22:52

Brod Lastovo star je 50 godina, sagrađen je u Japanu, a prvih godina je bio "trajekt" na relaciji između Tokija i Los Angelesa

Branko Jaram zapovjednik je na Jadrolinijinom trajektu Lastovo - jedinom brodu koji je prošlog vikenda, unatoč nevremenu, plovio na svojoj ruti. Dok je orkanska bura zatvarala ceste, a kamoli ne pristaništa, iz luke Ubli na Lastovu do Splita je prevezao 40-ak putnika, među njima i jedno bolesno dijete, te nekoliko kamiona i 5-6 automobila.

Iako je prvo rekao da mu nije jasno zašto se od njegovog normalnog posla pravi veliki doživljaj, u razgovoru za 24 sata poslije je priznao da mu nije bilo svejedeno.

- Da sam znao što će nas čekati u ona dva kanala, ostao bi u Ublima. Ali pazite, poanta je kad ste već na moru, stavite provu na vjetar, smanjite na najsigurniju brzinu i tako idete naprijed. Da mi je bilo svejedno – nije. Strah nisam osjetio, ali postojala je jedna doza neizvjesnosti recimo. Što bi bilo kad bi se nešto dogodilo. Kad bi se ugasio jedan motor recimo ili tako nešto. Mi smo plovili po takvim stanjima mora na ovim područjima, ali nikad nije bura bila ovakve orkanske snage. Nikad, nikad, nikad! U ovih 40 godina na ovim prostorima nikad nisam tako nešto doživio. Mislio sam kad dođemo uz kraj da će biti manje, međutim bura je bila još jača i jača, praktički orkan na moru! - kaže Jaram, koji je u Jadroliniji od 1977. godine i ima 37 godina zapovjedničkog staža.

Pogledajte video Vodica nakon bure:

Brod Lastovo inače je star 50 godina, sagrađen je u Japanu, a prvih godina je bio "trajekt" na relaciji između Tokija i Los Angelesa. Kapetan Ante Mrvica kaže da je tehnički zastario, nekad je mogao ukrcati 85 automobila, a danas stane tek nešto više od 50.

Na šibenskom području bura napravila mnogo štete:

Jadrolinija Lastovo
1/13
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Proleter
Proleter
23:28 01.03.2019.

Trajekt između Tokija i Los Angelesa???

Avatar puky
puky
06:38 02.03.2019.

Kaže da je znao što ga čeka ne bi isplovio. Zašto ga onda hvale? Iskusan kapetan znao bi što ga čeka i ne bi isplovio. Za bolesno dijete u sanitetu nije ni znao pa to nije bio motiv za isplovljavanje.. U čemu je bit ove priče? Jedino je dobro što se dobro završilo a kapetana treba kazniti zbog ugrožavanja života ljudi i imovine.

DU
Deleted user
00:34 02.03.2019.

Vidi se da je svijet nekad bio jednostavniji. Od Tokija do Los Angelesa, lijepo se ukrcas i plovis brate mili nekoliko dana, ali nema veze ima Ledo sladoleda, kave za 15kn i onih sendvica od tune koliko hoces. WC sav usminkan i sigurno ne smrdi, a ako budes umoran evo ti tvoj auto pa malo odspavaj. Susreces druge trajekte na slicnim linijama i mases im, oni masu tebi, osjecas se nekako povezan, ma koji facebook... S vremenom se sprijateljis i s posadom broda, i kad doista pristanes u luku nakon visetjednog putovanja, pozelis da se nikad ne iskrcas s trajekta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije