Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARDINAL JOSIP BOZANIĆ PREDVODIO USKRSNU MISU

Nikad manje vjernika i političara u katedrali

12.04.2009.
u 12:57

Na svečanom uskrsnom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali na ovogodišnji Uskrs bilo je manje vjernika nego ijedne godine dosad u nekoliko posljednjih godina. Takvu su ocjenu jednodušno dali i novinari koji gotovo dvadesetak godina prate velika crkvena slavlja u zagrebačkoj prvostolnici, ne znajući što je uzrok slabijem odazivu vjernika na najveći kršćanski blagdan u zagrebačku katedralu. Također, od viđenijih i utjecajnijih političara na misi, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bila je samo potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Zanimljivo je da je opadanje interesa političara bilo primjećeno već na božićnim misama, kada ih se na prste jedne ruke moglo nabrojati u prvim crkvenim redovima.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić svoju je uskrsnu propovijed manje posvetio svjetovnim i društvenim temama, koje su bile dio njegove uskrsne poruke i čestitke, a više tumačenju uskrsnog događaja.

Foto: Mišo Lišanin

- Krist je trebao uskrsnuti od mrtvih. Bez te konačne pobjede sve ostaje nerazumljivo – rekao je u svojoj homiliji kardinal Bozanić. - Kao Crkva u zajednici smo uskrsnulih koji u vjeri grade novi svijet, put solidarnosti nasuprot sebičnosti – poručio je nadbiskup Bozanić.

- Slaviti Uskrs znači ljubiti – rekao je on, dodavši da «nismo sami, prepušteni na milost i nemilost hirovitim događajima, nismo osuđeni na smrt, već predodređeni za život, no potrebno je odvažno živjeti svoju pripadnost Kristu, živjeti je dan za danom, svakoga dana započinjući ispočetka ako je potrebno, sve do posljednjeg dana». - Po uskrsnuću smo Kristovi suvremenici – poručio je kardinal Bozanić, dodavši kako ovih dana suosjećamo i u molitvama pratimo tragediju koja se dogodila u potresu u Italiji.

U splitskoj katedrali sv. Dujma uskrsnu euharistiju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, koji je rekao da «sadašnje stanje u društvu i svijetu nije posljedica prirodne katastrofe već rezultat ljudske gramzivosti i pohlepe» i da se radi o «krizi ljudskosti», čiji je rezultat da «bogati budu sve bogatiji, a siromašni sve brojniji i sve siromašniji».

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije