Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuščević proučava zakone

Nijemci uzor za zabranu ZDS

Lovro Kuščević
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
13.10.2017.
u 07:00

Bude li zakon o simbolima totalitarnih režima po uzoru na njemački, češki ili slovački, koje Kuščević konzultira, kazne će biti zatvorske.

Ministar uprave Lovro Kuščević priprema se za izradu zakona o simbolima totalitarnih režima pa, dok čeka smjernice Vijeća za suočavanje s prošlošću, proučava kako su to zakonski riješile Njemačka, Slovačka, Češka, pa i Estonija.

Ministru, kako doznajemo, upravo prevode zakonska rješenja tih zemalja, a sam zakon, nakon što budu gotove smjernice Vijeća, mogao bi biti vrlo brzo napisan. Budući da u HNS-u, kako smo već pisali, tvrde da im je premijer Andrej Plenković obećao da će zakon kojim će se primarno zabraniti pozdrav “za dom spremni” Vlada usvojiti do veljače, lako je moguće da se taj termin ispoštuje jer se ministar Kuščević već priprema i spreman je vrlo brzo napisati zakon. Bude li se Kuščević poveo za njemačkom zakonskom praksom, onda bi se isticanje simbola totalitarnih režima moglo vrlo strogo kažnjavati.

Lovro Kuščević
1/22

Kazna do tri godine zatvora

Nijemci su, naime, zakonom propisali da se isticanje simbola i parola nacizma kažnjava kaznom do tri godine zatvora ili novčanom kaznom. Njemačke su kazne u tom segmentu vrlo rigorozne, a Nijemci koji su stvorili nacionalsocijalizam s tim su se simbolima obračunali odmah nakon Drugog svjetskog rata. I prijedlog IDS-a koji je u saborskoj proceduri za kažnjavanje nacističkih i fašističkih simbola predviđa šest mjeseci do dvije godine zatvora, ali bez novčane kazne.

U Njemačkoj pak ne postoji opća zabrana korištenja nacističkog pozdrava “Heil Hitler”, pisao je Deutsche Welle, pa je njemački sud u slučaju izvjesnog umjetnika Jonathana Meesea odlučio da on pozdrav “Heil Hitler” na nekoj tribini nije koristio kako bi izrazio svoj stav, odnosno podupirao nacistički režim, nego kao umjetničku figuru.

I Česi i Slovaci zabranili su nacistički pozdrav, a njegovo isticanje kažnjava se kaznom do pet godina zatvora ako se dokaže da je njihovom upotrebom promicana nacistička ideologija. Ministar Kuščević nedavno je s premijerom Plenkovićem bio u Estoniji pa se zainteresirao i za njihov model kažnjavanja simbola totalitarizama. Svidjelo mu se što su u Tallinnu postavili spomenik žrtvama svih totalitarnih režima.     

Komentara 8

MI
Mimizo
07:35 13.10.2017.

zašto ne brišete ove idiote koji se predstavljaju zloglasnom čirilicom a usput treba zabraniti sve komunističke simbole

BB
bblc
08:03 13.10.2017.

Riješili se jednog zla(crvenog) a dobili isto samo u drugoj ambalaži.Nije Ustaški pozdrav nego starohrvatski.Njima smeta sve što je Hrvatsko.

DU
Deleted user
07:14 13.10.2017.

Kuscevicu povijest treba znati i procitati nedto o njoj partizanska povijest u hrvatskoj je pogubna za hrvate kao naciju evo hoces li me kaznoti za dom i domovinu spreman vi toliko radite da obicmu zalbiu ds rjesavate 7 godina hdzz je pretezito komunisticlo udbaska stranka a orgijje u kumrovcu e za to treba imati pisu skupa je pupavceva partizanija i vasa nob i troroga kapa volite li i vi tri junacka sina moltova tita i staljina ocito da

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije