Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Već viđeno - ponovno prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara

Nije priznat glas bolesnog vijećnika Branka Božića

16.02.2009.
u 23:00

Ponovno još jedan prekid prve sjednice Gradskog vijeća Mostara. Sjednice koja traje još od 21. studenoga 2008. godine i, na zahtjev klubova u GV-u, već bilježi čak pet prekida. Na današnjem nastavku sjednice, u trećem krugu, vijećnici su trebali glasovati za novoga gradonačelnika Mostara no, izuzev mnogih govornika za vijećničkom govornicom, nije se daleko odmaklo. Naime, ovaj put, u trećem krugu glasovanja, jedini je glasovao Branko Božić, vijećnik HDZ-a BiH.

Božić na operaciji
Naime, vijećnik Božić danas je bio podvrgnut operativnom zahvatu u Sarajevu a, vodeći se iskustvom sa Zoranom Soptom, vijećnikom po čiji se glas išlo u njegovu bolničku sobu, tada formirano posebno povjerenstvo isto je učinilo i kada je u pitanju vijećnik Božić. danas se njegov glas kovertiran nalazio na stolu Predsjedništva GV-a Mostara, no isto je bilo uzalud. Klub vijećnika SDA takav potez nije podržao, negodujući jer o istom Vijeće nije glasovalo. Upravo to je bio i razlog ponovnog prekida sjednice.

- Nitko od klubova naroda o istom nije bio obaviješten. Ne možemo prihvatiti neinstitucionalno ponašanje u predsjedništvu Gradskog vijeća, kazao je Faruk Ćupina, predsjednik Kluba Bošnjaka u GV-u, tražeći da se sjednica nastavi ne prihvaćajući kuvertirani Božićev glas. Potom je uslijedio epilog današnje sjednice - na traženje kluba HDZ-a BiH te uz podršku HSP-a Đapić-dr. Jurišić i Narodne stranke Radom za boljitak, predsjednik GV-a Danijel Vidović prekinuo je sjednicu, zakazujući novi termin za četvrtak.

Dva kandidata za gradonačelnika, Suad Hasandedić iz SDA i Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH još dva dana, ako ne bude novih odgađanja, sačekat će na konačnu odluku. I danas je Marko Romić, predsjednik Kluba vijećnika NSRZB-a, ponovio kako će ta stranka ostati suzdržana pri glasovanju za gradonačelnika sve dok se ne postigne koalicijski dogovor sa strankom jednog od dva kandidata za gradonačelnika.

Pet mjeseci čekanja
Govornicu GV-a Ibrahim Rahimić iz SDA iskoristio je za otvoreno i oštro kritiziranje, kako vijećnika HDZ-a BiH, tako i vijećnika NSRZB-a Marka Gilje, dojučerašnjeg Boljitkova kandidata za gradonačelnika, dovodeći ga u kontekst “kupovine glasova”. - Za mene je Hasandedić za gradonačelnika izabran već u prvom krugu, kazao je Rahimić, inače predsjednik Udruženja povratnika MZ Gubavica-Pijesci.

Ni najpesimističniji promatrači nisu očekivali da će se izbor mostarskoga gradonačelnika toliko odužiti. Bolest i operacije vijećnika, SDP-ovi uvjeti postavljeni pred kandidate za gradonačelnike, nejasnoće oko OHR-ova tumačenja proste većine u Vijeću, samo su neki od razloga zašto Mostar, gotovo pet mjeseci od lokalnih izbora nema gradonačelnika. Kao ni odluke o privremenom financiraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije