Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužne sudbine

'Nije mi ugodno svaki dan stati u red za jelo, ali nemam izbora'

pučka kuhinja
Foto: Marko Mrkonjić/VLM
1/4
25.12.2013.
u 21:00

Samci, bolesnici, starci, nezaposleni – kolona u Caritasu sve je duža, a život neizdrživ.

Podne je. Pred vratima pučke kuhinje u Osijeku za hladnih zimskih dana okupe se i prije negoli crkveno zvono prepolovi dan. Ako ranije uđu unutra, imaju se prilike nakratko prisloniti i uz topli radijator. Iskoristit će priliku, malo se ugrijati. Pognute su glave. Svatko sa svojim mislima. Nije im do razgovora. U rukama čvrsto stišću vrećice s praznim loncima. Ne žele da ih itko vidi jer su došli po ručak. Mnogima od njih to je jedino što će do sutra staviti u usta. Sami će se zbog toga čak prozvati i “građanima posljednjeg reda”. Oni su samci, bolesnici, samohrani roditelji, starci, nemoćne osobe – svi oni koji si vlastitim radom ili prihodom ne mogu osigurati barem jedan kvalitetan obrok na dan.

– Božić i Nova godina ne predstavljaju mi apsolutno ništa kada nemam što djeci staviti na stol toga dana da jedu – priznaje tridesetogodišnja Osječanka.

Neugodno joj je. Radila je, ali ostala bez posla. Traži ga i dalje, ali neuspješno. Posljednjih godinu dana redovita je ovdje. Da joj toga nema, priznaje, ne zna kako bi preživjela.

– Nije mi ugodno doći svaki dan i stati u red, ali na žalost, nemam drugog izbora – poginje glavu ova Osječanka. Pučka kuhinja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije zaokružila je dva desetljeća svojega postojanja. Pojedini korisnici ovdje su otkad je podijeljena prva porcija ručka. Sudbine koje su ih natjerale u “sramotni red” različite su – neimaština, bolest pa čak i krediti. Svaki je od njih priča “za sebe”.

Broj potrebitih raste

– Supruga i kći su mi bolesne pa živimo od moje mirovine koja nije dovoljna da svaki dan normalno sjednemo i jedemo. Kada više nemamo što, obilazim i tražim plastične boce. Zadovoljni smo, ali do kada ćemo tako moći, ne znam – skromno kaže Željko Grdić dok pažljivo sprema tri porcije kupusa na rajčici s pečenom piletinom i jabukama.

On je jedan od 170 korisnika osječke pučke kuhinje. Za njih su ove godine skuhana i podijeljena ukupno 59.933 obroka. Broj onih koji se svakodnevno nađu u redu za topli obrok “skočio” je ove godine za deset posto. Proporcionalno tome smanjio se broj donacija velikih tvrtki, pretpostavljaju zbog teške gospodarske krize. Najviše ih pak prime kroz župne Caritase od svojih vjernika koji se stalno uključuju u projekte “Veliko srce za male ljude” u vrijeme došašća te “Blaženije je davati nego primati” tijekom korizme.

– Povećao se zato broj građana koji od svojih primanja, plaća ili mirovina, odvajaju za potrebe pučke kuhinje. Sve je više i malih poljoprivrednih gospodarstava koja nam dostavljaju svoje viškove poput voća i povrća – ističe ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić.

Svoje mjesto u redu posljednjih osam godina “ne napušta” i jedan osječki soboslikar. Raduje se blagdanima. Oni ga ispunjavaju. Želi okićen bor i nešto pod njim. Sanja o tome.

Djeca iščekuju, a ja nemam

– Božić mi je najradosniji dan u godini, ali na kraju ispadne kao i svaki drugi dan jer si nismo u mogućnosti priuštiti neke stvari koje dolikuju blagdanskom obiteljskom okupljanju – kaže.

Radio bi. No posla nema ni za lijek. Snalazi se kako zna i umije.

– Teško sve ovo normalan čovjek može izdržati – priznaje na kraju.

Mariji Štefanac više nije neugodno. “Otupjela” je jer na ovaj prag dolazi redovito posljednjih 16 godina. Bolesna je. Oduzeli su joj i djecu pa je sama. Živi skromno, a tako će proslaviti i ovaj Božić.

– Gledat ću televiziju. Imat ću čak i bor – kaže Marija.

Za Ibru Kajikčija nema ništa gore od blagdana. Tada svojoj osmeročlanoj obitelji nema što staviti na stol, ali ni pod bor.

– Nema mi ničega goreg jer se djeca nadaju nečemu, a ti im nemaš što dati. Svake je godine isto – očajan je. Vjeruje da će uskoro imati pravo na mirovinu koju je zaradio. Iako svakodnevno osječka pučka kuhinja pripremi 250 obroka jer se dio odvaja i za korisnike Caritasova Centra za prihvat beskućnika u Osijeku, zasad se uspiju zadovoljiti potrebe najugroženijih.

– Povremeno nam se dogodi da imamo tzv. liste čekanja pa zato razmišljamo o proširenju kapaciteta – ističe vlč. Rebić. Na ovoj su adresi dobrodošle sve osnovne životne namirnice: ulje, brašno, riža, tjestenina, sol, krumpir, luk, ali je potrebno da imaju dokaz porijekla.     

Komentara 26

IS
istri
21:23 25.12.2013.

ja bi molijo da me se ne shvata kao titoistu, nisam ga volijo,mnogo me licno ostetijo,kad se sjetim arogantno drzanje u ruci mustliku za cigarete smuci mise. ali ove jadne kolone za hranu ispred javnih kuhinja nije bilo, kao nini toliko siromastvo. pljuvanjem :jedne na druge nista nebude se rijesilo vec dati mogucnost gogatim da se jos vise obogate a siromastvo i redovi za jedan obrok jos duzi.

MI
Mirnadob
21:26 25.12.2013.

A Hrvatska Vlada se hvali sa svojim uspijehom u dvije godine,trebalo bi i njih poslat barem neko vrijeme u pucke kuhinje,da vide koji je to osjecaj. Narod (koji njih placa) mora se odrec svega,a vlastodrsci bas nicega.

Avatar R & I
R & I
21:15 25.12.2013.

Boze cuvaj Hrvatsku i sve njezine gradjane. Ne ponovilo se vise nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije