Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2022. u 11:11

Državni inspektorat 15. travnja ove godine napokon donosi odluku o uklanjanju dijela objekta, a zid pročelja trebalo je sačuvati podupiranjem.

Izgleda da ni zgrade oštećene u potresu više “nemaju strpljenja” za sporost državne administracije u obnovi, pa “same ubrzavaju postupak”. Tako se i veća stambena zgrada u Frankopanskoj ulici 11 u Sisku u srijedu rano ujutro urušila, nakon što više nije mogla izdržati posljedice utjecaja atmosferilija. Srećom, iako se urušavanje dogodilo u samom središtu Siska, u blizini autobusnog i željezničkog kolodvora, nitko nije stradao. Pa i uvodnik može biti u ovom tonu, a ne nekrolog žrtvama (ne)obnove.

A kuća, koja je bila u lošem stanju i prije potresa, “kriva je” što je bila pod zaštitom Ministarstva kulture.

”Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, sagrađena je početkom 20. stoljeća, a osim u stambene, nekad je korištena i za ugostiteljske namjene. Imala je veliku ambijentalnu vrijednost i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku”, opravdao je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture odluku da se objekt ne ruši odmah nakon potresa, unatoč crvenoj naljepnici i ugrozi stanovnika.

Bilo je nakon potresa naloženo i hitno uklanjanje te zgrade, no njezina kulturna vrijednost, prema mišljenju konzervatora, bila je takva da je odlučeno sačuvati njezino vanjsko pročelje, a ostale dijelove objekta srušiti, što je zakompliciralo situaciju jer su se morali izraditi dodatni projekti i elaborati. A to u procesu obnove znači mjesece i godine čekanja. Državni inspektorat 15. travnja ove godine napokon donosi odluku o uklanjanju dijela objekta, a zid pročelja trebalo je sačuvati podupiranjem. No, četiri mjeseca nije bilo dovoljno da se to napravi i zgrada nije izdržala te se gotovo 20 mjeseci nakon potresa urušila, pri tome uništivši i skelu postavljenu kao zaštitu za pješake. Ta “zaštita” pokazala se slabom “u srazu” s teškim betonom koji je otpao s građevine.

I tako ispada da se zgrada “sama odlučila” za očuvanje života Siščana. Urušila se rano ujutro, nikoga nije poklopila. A oko podneva, sedam sati nakon njezina urušavanja, država je počela raditi ono što nije radila gotovo punih 20 mjeseci. Unatoč tome što je pod zaštitom kulture i unatoč bačenom novcu na brojne elaborate i projekte – zgrada je jučer do temelja uklonjena po nalogu Stožera civilne zaštite. Bez natječaja, jer je postupak bio hitan. A sve zato što je sama zgrada “dokazala” sustavu da je opasna za ljude, što su struka i Siščani govorili od prvih dana nakon potresa. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije