Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANDA HAM
Povratak na članak

Ni milicije nisu od hrvatskog i srpskog napravile jedan jezik

Ne postoji jezično stanje u Hrvatskoj. Postoji hrvatski jezik i on nije stanje za koje treba optužiti naciju ili ideologije. Opasan je zaziv jezičnih jednačenja jer iza njega uvijek stoje političke namjere.

Komentari 478

VU
vucko
10:39 10.09.2010.

Ne dvojbenoje da je hrvatski i srbski jezik svaki za sebe poseban i samostalmi jezik. Vratimo se u proslost ,oba naroda razvijala su se u svojoj povijesti ,srbi bi kazali historiji,razlicito .Hrvati pod utjecaja Germana dok Srbi pod utjecajem Turaka. Prvi koji se je ozbilnije bavio hrvatskim jezikom bio je Ljudevit Gaj i svoje studije o hrvatskom jeziku zapoceo je u Pragu / Ceskoj. Tamo se je sastajao i sa Vukom Karadjicem , kasnijim reformatorom srbskog jezika,i vodili su rasprave o jezicima koji su se vodili na sirjem podrucju Balkana.Dok je L. Gaj vise naginjao hrvatskom zagorskom dijalektu i u njemu vidio korjenje hrvatskog jezika,Vuk Karadjic pokusao je iz srbskog sezika izbaciti sve turske tudjice,sto mu je je samo dijelomicno uspjelo,jer su se mnoge zadrzle i do danas. U prvom srbskom rijecniku i pravopisu u samom predgovoru ,koji se danas niti spominje niti objavljuje. sam Vuk Karadjic priznaje da je preuzeo stokavsko narijecje ,zapravo dijalekt koji se sluzio na sjeverozapadnom dijelu Srbije.Od 1918. god i stvaranjem drzave SHS kasine Kraljevine Jugoslavije ,slovom zakona pokusava se srpski jezik uvesti kao drzavni jezik ,koji se je koristio u administraciji,vojsci,policiji i sudstvu, ali nikada nije prihvacen u hrvatskom narodu,koji je i dalje koristio svoje dijalekte pa cak i u regijama koje su bile pod stranom upravom, pogotovo u Istri i Dalmaciji. Za vrijeme SFRJ pokusavalo se uvesti srbski jezik kao dominantni jezik ali ipak hrvatski jezik nasao je svoje mjesto i u drzavnoj upravi iskrivljen i \"prilagodjen\" drzavnim potrebama.Tako cete i na jugoslavenskim novcanicama na uglovima naci otiskanu vrijednost novcanice u hiljadama a i tisucama dinara. Kako Hrvati koriste latinicno pismo,tako Srbi koriste pismo srbske pravoslavne crkve cirilicu.Koji puta odem na srbske forume i tamo mnogi Srbi traze da se u komentarima pise cirilicom , dok oni koji pisu latinicom, kazu da pisu \" ustasicom\" te ih zbog toga opominju i kude. I srbski pravopis je drugaciji nego hrvatski,pogotovo kod nekih naziva i pridjeva. Srbin ce na pr. upotrebljavati rijec lijep kao lep , pa onda, lepsi i lep u p....u m......u , dok ce jedan Hrvat iste poojmove napisati :lijep.lijepsi i naj lijepsi. U tome je velika razlika izmedju hrvatskog i srbskog !

VL
OB
-obrisani-
15:13 10.09.2010.

ispravak, znanstvena.

VL
OB
-obrisani-
15:45 10.09.2010.

kud ode sin zadarske glumice?

VL
Avatar MK
MK
17:26 10.09.2010.

Tebi to pise DS...

VL
VI
vitaszorcms
19:17 10.09.2010.

mali cvrčak se još drogira sa malim Bajom Knindžom !

VL
OB
-obrisani-
19:11 10.09.2010.

10.09.2010. u 19:04h mali_cvrčak je napisao/la: Zato su Hrvati sa svojom tisućljetnom kulturom uvek bili sami. _______________________________________________________________ Kamo sreće da jesmo. Ali uvjek nam je netko htio krasti naše. Mlečani, Mađari, Austrijanci, Turci, pa čak i Vlasi i Srbi.

VL
OB
-obrisani-
19:34 10.09.2010.

Ja bi bre i zadnji dinar dao kako je tamo lepo. Moja porodica i ja svake godine tamo letujemo nije to bre nikakva izmisljotina. Toplice su im tako dobre, a voda je tako ugrijana da ti koza oce spasti sa tela al posle takvog tretmana bar nemas vise reume, i moj dedo Milutin je tamo reumu izlecio.

VL
OB
-obrisani-
19:38 10.09.2010.

dujmović ima svake srijede emisiju na OS tv uvijek gosti pravi ljudi, desničari nego što a s ovom tezom je pobio gluposti hercegovke kordić da njoj nije ante tata

VL
KU
kumajela
10:21 10.09.2010.

Je da Fante mlati, ma sejedno, saka mu j na mestu! Ala Srbi, kadi ste vrag vas donesal i zel! Brzo va ruke ričnik!

VL
VI
vidicmar
10:32 10.09.2010.

\"Zabrinjavajuće je, i to doista zabrinjavajuće, što je taj izdavački pokušaj financiralo hrvatsko Ministarstvo kulture.\" valjalo bi dodati i da MK finsncira i onu grozotu od SNV http://www.snv.hr/tjednik-novosti/560/

VL
VO
Vorosmart
10:41 10.09.2010.

Dujmović je majstorski od lingvističkog pitanaj napravio političko.Kvaka je jedino što to ljude sve manje zanima,barem dok smo po konkurentnosti između Gvatemale i Botsvane.

VL
Avatar MK
MK
10:44 10.09.2010.

Pa dobro PATULCICA ako smo kod tudica... Ali ako skolski predment nazovemo HRVATSKI ILI SRPSKI, kako cemu djecu nauciti sto su sbizmi a sto kroatizmi? Ili cemo te tudice ona naziva \"srbizmi ili kroatizmi\"...?

VL
DU
Deleted user
10:44 10.09.2010.

profesorica baljezga gluposti

VL
OB
-obrisani-
10:53 10.09.2010.

patuljčica.. . nije mi jasno...što ti zapravo hoćeš kazati? Budi jasna; postoje li dva jezika ili jedan? Postoje li dva naroda ili jedan?

VL
BU
buljibaba
10:55 10.09.2010.

Jedna prekrasna hrvatska riječ-gratakaž.

VL
OB
-obrisani-
11:55 10.09.2010.

Zloupotrebljavajući seobe pred turcima i pravoslavlje vlaških izbjeglica, velikosrbi svojataju susjedne teritorije proglašavajući sve narode - srbima

VL
LI
Libela
12:34 10.09.2010.

unknown - Zanimljivo je da se kulturno potpuno slažemo s Mađarima, s kojim smo ipak proveli veći dio povijesti, pa čak ni nemamo potvorenih pitanja, nego skroz prijateljski odnos, a opet potpuno različiti jezik, a sa Srbima je uglavnom suprotno...jezik sličan, a sve ostalo različito.

VL
OB
-obrisani-
12:34 10.09.2010.

patuljčica - nije u opasnosti, jer utjecaj tuđica se ne može izbjeći, ali treba se voditi briga po školama, institucijama, medijima, da se taj utjecaj svede na podnošljivu mjeru. Nekada su svjetski jezici bili grčki, latinski, francuski, tko zna, sutraa će možda biti arapski, ali hrvatski mora opstati.

VL
LI
Libela
12:35 10.09.2010.

bok - Srbija nije nikad bila u sastavu iste rimske provincije, bio to Ilirik, Dalmatia ili Moesia (superior).

VL
MM
Mladen Miletić
09:30 10.09.2010.

U nizu posljednjih intervjua pledirala je PROFESORICA da se hrvatski i srpski tretiraju kao jedan jezik, tvrdeći da hrvatski jezikoslovci s političarima produciraju hrvatski nacionalizam.. Tko neče da vjeruje Profesorici neka vjeruje Sanaderu i njegovoj družini koji su legalno ispretvorbarili narod i legalno dalje harače... Tko neče da vjeruje njoj nemora ali za neke i za večinu -normalnih ne gore spomenutih pametni je to ipak istina. Tko hoče da vjeruje neka vjeruje kome želi. Ja vjerujem da Glavaš govori istinu kada kaže; ako sam zaista kriv zašto mi nisu presudili po zakonu 20 godina ito još prije 20 godina za zločin.. Iako netko misli kako su naši sudovi ispravni kada nekome daju 40 godina za jedno ubojstvo a najčešće 30 , a u ovom slučaju kod masovnog samo jakih 8 zbog dobroga vladanja neka im i to vjeruje.. O čem ono bješe riječ podmičivanju kojeg nije bilo javno su priznali.. Tako da znamo da pročitamo da ga nije bilo, da nebi neki drugačije pomislili...Ja govorim slobodnim svojim jezikom. Kako vidimo uskoro čermo svi govoriti Engleski=Hrvatskim jezikom, često se viodi kada Njemački gosti dodju u Hrvatsku i pita ih se od strane TV. svjesni da smo bjeda u rangu Indije odmah govore za hrvatsku javnost ( koja sva zna ENGLESKI, ne Njemački ikao materinjim jezikom Njemački u EU u susjedstvu gotovo 150 miliona ljudi govori Njemačkim, a tek preko mora i gora se govori Engleskim. No Kako je i EU naravno Američka tvorevina ( osvajanje i prisvajanje putem kapitala kao budala ) Hitler je primitivno nastupio ovi danas znaju kako se to radi u europi sa malo municije na daleko jeftiniji unosniji način ! Malo municije za Kosovo... samo 3 mjeseca bombanja ! Svi smo mi ipak samo Norci a ne Bošnjački jezik, Srpski Hercegovački Crnogorski Podgorički Slavonski jezik Istarski jezik podravski te zagorsko-hrvatski...Puno plemena puno plemenitih jezika... A šta je sa nama koji smo učili Hrvatsko Srpski ili Srpsko -Hrvatski ? MI smo stranci- starci iz male EU zvane YU !

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 24 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.