Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meteorolog objašnjava

Sutra upozorenje za niz regija, nevrijeme može biti i jače od prošlotjednog? 'Svi sastojci za oluju su tu'

Posljedice novog nevremena koje je pogodilo Zagreb
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/53
24.07.2023.
u 22:00

"Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava DHMZ

Zbog grmljavinskog nevremena, narančasto upozorenje izdano je za sutra za područje osječke, zagrebačke, karlovačke, gospićke i riječke regije. Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), vrijeme će biti promjenljivo i vrlo nestabilno uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, već u noći u zapadnim predjelima.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava DHMZ. 

VEZANI ČLANCI:

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV upozorava da postoji mogućnost da se sutra tijekom dana ta upozorenja promijene u crvena.

"Mi vidimo da će svi sastojci za nevrijeme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog - ovisi o tome u kojoj će se mjeri ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme", kazao je te naveo kako je moguće da oluja bude jača od one koja je poharala u srijedu. 

Foto: DHMZ

"Vrlo će vjerojatno negdje biti jačeg grmljavinskog nevremena. Kao što sam spomenuo, svi sastojci za oluju su tu. Ti sastojci koje spominjem su vlaga, nestabilnost, neki mehanizam dizanja zraka te vertikalno smicanje vjetra. Smicanje vjetra promjena je smjera i brzine vjetra, u ovom slučaju, s visinom. To vertikalno smicanje vjetra, dakle, četvrti je sastojak za moćnu oluju", pojašnjava te naglašava kako je velika vjerojatnost da će sutra biti grmljavinsko nevrijeme koje će pratiti jak olujni vjetar i tuča te kako je zbog toga potreban velik oprez.

VIDEO Večernji proveo dan sa zagrebačkim vatrogascima: 'Od potresa smo stručnjaci za dimnjake, a od oluje i za drveće'

Komentara 1

Avatar _ZBREGOV
_ZBREGOV
23:18 24.07.2023.

pitamo se gdje su sva ta superćelijska nevremena bila lani, predlani?? 🤡 🤡 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije