Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevjerojatni prizori iz Zračne luke Dubrovnik: Održana antiteroristička vježba

Vježbom, u kojoj su sudjelovali djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zračne luke Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci, simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa
04. studenoga 2019. u 23:02 5 komentara 1047 prikaza
Foto: Croatia Airlines
Pogledajte galeriju 1/8

Terenska antiteroristička vježba „AVSEC 2019“ (AVIATION SECURITY 2019) održana je u ponedjeljak u Zračnoj luci Dubrovnik s ciljem provjere spremnosti za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU.

Zračna luka Dubrovnik Presreli zaštitare Tko su otac i sin koji su iz dubrovačke Zračne luke odnijeli 90.000 eura?

Vježbom, u kojoj su sudjelovali djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zračne luke Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci, simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa na liniji za Atenu  zbog otmice zrakoplova koju su počinile dvije strane osobe uz prijetnje eksplozivom.

1 / 8

Simulacija je uključila i eskalaciju situacije u smislu stradanja talaca, nakon čega je uslijedila reakcija antiterorističke jedinice, uz evakuaciju 74 putnika i pet članova posade iz otetog zrakoplova te pronalazak i rastavljanje eksplozivne naprave.
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima.

„Vježba je poslužila kao provjera spremnosti ATJ Lučko i PU dubrovačko-neretvanske u kriznim i iznenadnim situacijama, ali i koordinacije svih bitnih žurnih službi. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti pred predstojeće presjedanje Vijećem EU. Zbog velikog broja sudionika i angažmana zrakoplova ovakve se vježbe izuzetno rijetko održavaju, a želimo ostvariti uvjete što bliže stvarnoj situaciji, za koju se nadam da se nikad neće dogoditi“, objasnio je Pavličević.

Paljetak: Pripreme vježbe trajale mjesecima

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati.

Određen istražni zatvor Osumnjičeni za pljačku u Dubrovniku brane se šutnjom, pod istragom još nekoliko osoba

„Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena“, izjavio je Paljetak.

Organizatori vježbe su Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su sudjelovali Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • midea:

    Večernji ne vjeruje što se to dešava !

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    U toj državi nezavisnoj, igara previše, ali kruha premalo. Dvonožni papkari i kopitari iz najvjernijeg stada Hrvatskog Boga stoga u stampedu napuštaju svoj državni tor i odlaze u bijeli svijet, ali zato vjerodomoljubni glodari pjevaju Aleluju bez prekida. Medjutim nije ... prikaži još! ničija pjesma do zore trajala i svijeća svjetlila, pa neće ni njihova, zar ne

  • nista_ne_znam:

    U pravu ste, nevjerojatni prizori, nitko ne radi što mi radimo.